Hlavní obsah

Putin a Porošenko si telefonovali, jednali o Donbasu a o vězních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situaci na Donbase a vězni byly hlavní témata sobotního telefonického rozhovoru mezi prezidentem Ruska a Ukrajiny Vladimirem Putinem a Petro Porošenkem. Oba státníci se dohodli na vzájemném vyslání komisařů pro lidská práva, kteří vězně navštíví, napsala agentura DPA.

Foto: Sergei Bondarenko, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem

Článek

Porošenkova kancelář uvedla, že se jednalo o možném propuštění Ukrajinců zadržených v Rusku a ve východních ukrajinských separatistických oblastech. Prezident měl klást důraz na humanitární případy a na ty ukrajinské občany, kteří v ruských věznicích drží hladovku.

V Rusku je například vězněn ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov, za kterého se marně zasazovala Evropská unie a Spojené státy či světoznámí filmaři. Sencov byl odsouzen k 20 letům za údajný terorismus na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014. Právě Sencov drží od poloviny května hladovku a jeho zdravotní stav se zhoršuje. V ruských věznicích je přes 60 Ukrajinců, kteří jsou podle mínění Kyjeva neprávem vězněni.

Zatím největší počet vězňů si obě strany vyměnily koncem loňského roku, kdy ukrajinská strana předala proruským povstalcům na Donbasu 237 lidí a převzala od nich 74. Ukrajinci se snažili dosáhnout dohody i na dubnové diplomatické schůzce v Minsku, kde navrhli předat Moskvě 23 Rusů vězněných na Ukrajině. Rusové údajně na nabídku neodpověděli.

Porošenko s Putinem spolu naposledy telefonicky hovořili v únoru. V pondělí se setkají ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie v Berlíně, aby jednali o situaci na Donbase.

Reklama

Výběr článků

Načítám