Hlavní obsah

První oběť ruského tažení proti nevládním organizacím: Golos má zaplatit pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské hnutí Golos, které monitoruje volby v zemi, se stalo první obětí zátahu prokurátorů proti nevládním organizacím. Tamní soud ve čtvrtek hnutí uložil pokutu 300 000 rublů (asi 190 000 korun), protože se nezaregistrovalo jako "zahraniční agent". To vyžaduje loni schválený zákon. Představitelé Golosu již oznámili, že se proti rozsudku odvolají.

Foto: Profimedia.cz

Moskevský Kreml je oficiálním sídlem ruského prezidenta

Článek

Golos byl podle soudu potrestán za to, že dostal 50 000 eur (asi 1,3 miliónu korun) od Norského helsinského výboru, který podporuje lidi pronásledované kvůli svým názorům. Organizace ale tvrdí, že tyto peníze vrátila okamžitě, jak jí přišly na účet.

Výkonný ředitel hnutí Grigorij Melkonjanc se podivuje tomu, že předsedající soudkyně věnovala ani ne 15 minut na důkazní řízení. "Zdá se, že předem věděla, jaké bude její rozhodnutí, bez ohledu na to, jaké důkazy předložíme," řekl Melkonjanc, jehož citovala agentura AP.

Ruský parlament loni v listopadu schválil zákon, který ukládá nevládním organizacím přijímajícím peníze ze zahraničí a zabývajícím se politickou činností, aby se zaregistrovaly jako "zahraniční agenti". Podle obhájců lidských práv se tak Putinův režim snaží podkopat důvěru k těmto organizacím.

Na základě nového právního předpisu nyní úřady provádějí důkladné prověrky ruských nevládních organizací s údajným cílem odhalit tajné finanční toky, jimiž cizí sponzoři podporují ruskou opozici. Tyto akce, které se nevyhnuly ani ruským odbočkám takových prestižních organizací jako Amnesty International nebo Human Rights Watch, vyvolaly důrazné protesty v řadě západních zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Rusku zakázali Wikipedii

Ruské úřady zařadily populární internetovou encyklopedii Wikipedia na černý seznam zakázaných webů. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Dozorová organizace...

Výběr článků

Načítám