Hlavní obsah

Protesty v Bulharsku trvají už přes 70 dní

– Sofia
Novinky, Alex Švamberk

Protivládní protesty v Sofii se v úterý večer zvrhly v násilí, když se několik desítek demonstrantů pokusilo prorazit policejní kordon u budovy, kde dříve zasedal parlament, uvedla agentura Reuters. Demonstrace se v den, kdy země slavila sto let nezávislosti, opět účastnilo několik tisíc lidí, kteří požadují demisi premiéra Bojka Borisova a prokurátora Ivana Geševa. Protesty začaly už 9. července a trvají přes 70 dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Sofii se střetli s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti vytýkají Borisovovi, který je od roku 2009 už potřetí premiérem, že oslabil moc státních institucí, z čehož mají prospěch mafiánští oligarchové. Zemi také sužuje korupce.

I když začaly být protesty na počátku září násilné, vysoký představitel Borisovovy strany GERB řekl, že vláda neustoupí tlaku a nepodá demisi. Demonstranti chtějí předčasné volby, řádné se mají konat v březnu příštího roku. Borisov ale nabídl jen reformu ústavy, kterou protestující odmítli jako snahu vlády udržet se u moci.

Foto: Valentina Petrova, ČTK/AP

Demonstranti v Sofii

Podle profesora politických věd z Nové bulharské univerzity Christa Pančugova „to v posledních dnech vypadá, že protesty ztrácí energii“, ale ne podporu ve společnosti. Podle průzkumů je podporují dvě třetiny obyvatel, uvedl server Euronews.

Protesty pokračují navzdory pandemii koronaviru. V zemi stoupl za 24 hodin počet potvrzených případů o 82 na celkových 19 123. Aktuálně nakažených je 4608. Počet obětí z řad infikovaných vzrostl o dva na 767.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám