Hlavní obsah

Propuštění ruští vězni popsali brutální mučení a znásilňování

– Moskva

Několik propuštěných ruských vězňů popsalo britské stanici BBC brutální systematické mučení v ruských věznicích. Velká pozornost je věnována nechvalně proslulé saratovské věznici a s ní spojené vězeňské nemocnici, odkud loni unikla videa zachycující nelidské mučení. Zveřejnil je aktivista Vladimir Osečkin z organizace Gulagu nět (Ne gulagu).

Foto: Profimedia.cz

Vězeňská nemocnice v Saratově

Článek

Pověst saratovské věznice znal i Alexej Makarov, který do ní byl převezen v roce 2018, aby si v ní odpykal část šestiletého trestu za napadení. Doufal, že mučení unikne, protože měl potvrzenou tuberkulózu. Ve vězeňské nemocnici bylo tuberkulózní oddělení.

Přesto byl dvakrát znásilněn. Poprvé se tak stalo v únoru 2020, když se odmítl přiznat k údajnému spiknutí proti správě věznice. Mučili a znásilňovali ho tři muži.

„Deset minut mě bili. Servali mi šaty. A řekněme následující dvě hodiny mě každou minutu znásilňovali násadami od mopů,“ vypověděl Makarov. „Když jsem omdlel, polili mě studenou vodou a hodili zpátky na stůl,“ uvedl.

O dva měsíce později se mučení opakovalo, nutili ho, aby zaplatil 50 000 rublů svým útočníkům. Znásilňován byl podle svých slov proto, aby mlčel. Uvedl, že ho mučili další vězni na základě instrukcí vedení věznice. Hrála přitom hlasitá hudba, aby nebylo slyšet jeho křik.

V Rusku unikla videa zachycující brutální mučení vězňů

Zahraniční

Videa natáčeli sami vězni na kamery dozorců

Stanici BBC řekl, že jeho mučení bylo natočeno na video. Vězni věděli, že pokud nesplní požadavky, budou tato videa rozšířena po celé věznici.

Záběry z mučení desítek vězňů v saratovském kriminálu se loni dostaly na veřejnost s pomocí jiného bývalého vězně. Ven je pomohl dostat Sergej Saveljov. Vysvětlil, jak se k nim dostal – pracoval v bezpečnostním oddělení věznice, které mělo podstav. Měl za úkol katalogizovat záběry z kamer na tělech dozorců. BBC ale řekl, že dozorci nejen nechávali vězně dělat špinavou práci v podobě mučení, ale také je vyzvali, aby si vzali kamery a mučení natočili. Rozhodnutí přišlo od vedení bezpečnostní služby ve vězení. Někdy vězni, kteří prováděli mučení, používali i pouta, jež měli mít jen dozorci.

Dodal, že mučení obvykle prováděli vězni odsouzení za násilné tresty k dlouhým trestům, kteří si takto zajišťovali lepší zacházení.

Vypověděl, že měl za úkol uložit nahrané záznamy některých případů mučení, aby je zhlédlo bezpečnostní oddělení, a někdy je i kopíroval na další disky, aby se s nimi seznámilo vyšší vedení. Když zjistil, co je na záznamech, začal si je kopírovat i pro sebe, aby je pak mohl ukázat. „Bralo se to jako normální,“ uvedl.

Odhalil kruté mučení v ruských vězeních, vnitro na něj vydalo zatykač

Evropa

Zveřejnění videí 

Aktivista Osečkin, jenž videa zveřejnil, uvedl, že ukazují, jak dobře bylo mučení organizované a jak byla parta týrající vězně sehraná: „Dávali jeden druhému znamení. Jednali v tichém souladu, rozuměli jeden druhému beze slov, protože postupovali podle zavedeného systému.“ Ukazovali si, jak ohnout a roztáhnout týranému muži nohy, aby mohl být análně znásilněn.

Poté, co se videa loni dostala na veřejnost, bylo zatčeno šest lidí, kteří měli vězně mučit. Vinu popřeli. O dva měsíce později byli zatčeni i ředitel saratovské vězeňské nemocnice a jeho zástupce. Oba popřeli jakékoli spojení s mučením.

Ruský prezident Vladimir Putin pak vyměnil šéfa vězeňské služby a oznámil systematická opatření, jež měla dalšímu mučení zabránit. [celá zpráva]

V trestním zákoníku se objevily paragrafy zahrnující tvrdé tresty pro ty, kdo se dopustí mučení v rámci zneužití moci nebo při vymáhání důkazů.

Obhájci lidských práv se však obávají, že se ve věznicích nic moc nezměnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám