Hlavní obsah

Proč nemáme ministerstvo pro muže? apeloval britský poslanec

– Londýn
Novinky, Daniel Drake

Britský poslanec za Konzervativní stranu Ben Bradley vyvolal pobouření svým projevem v rámci připomenutí Mezinárodního dne mužů. „Proč máme ministerstvo pro ženy, a ne pro muže?” ptal se kolegů. Podle něj se příliš často mluví o toxické maskulinitě a zanedbává se péče o duševní zdraví dospívajících mužů. „Asi zapomněl, že mužům patří od pradávna celé vlády,” poznamenal jeden z kritiků.

Foto: Poslanecká sněmovna Spojeného království Velké Británie a Severního Irska

Poslanec za Konzervativní stranu Ben Bradley

Článek

Bradley se slova ujal v rámci debaty ohledně problémů, se kterými se musí mladí kluci a muži v Británii potýkat. Sněmovna toto téma rozebírala symbolicky 19. listopadu, tedy při Mezinárodním dni mužů. Bradley kritizoval slova, která v souvislosti s muži často zaznívají ve veřejném prostoru. Jako příklad uvedl pojmy jako „mužská privilegia” (angl. male privilege) a „toxická maskulinita” (angl. toxic masculinity).

„Mluví se o mužích jako o utlačovatelích, a ne jako o vzorech či pozitivních přispěvatelích,” řekl. Kritizoval také legislativu, která má za cíl narovnat podmínky mezi oběma pohlavími. Takové zákony podle něj často pomáhají všem, jen ne mužům. Zmínil také zanedbání péče o duševní zdraví dospívajících mužů.

Bradley také pozorňuje, že zatímco mladým slečnám z nižších vrstev se vlivem reforem daří lépe, „mladým bílým chlapcům” ne. „Data ze školství nám ukazují, že tito kluci mají nejmenší šanci ze všech skupin na dobré vzdělání, zlepšení životní úrovně, přijetí na univerzitu a na to, aby mohli roztáhnout křídla a vyjet za hranice místa, ve kterém se narodili,” pokračoval Bradley.

Ministerstvo pro ženy a muže

„Proč máme ministerstvo pro ženy, a ne pro muže?” položil svým kolegům ve sněmovně řečnickou otázku. „Nemůžeme zařídit, aby rovnost znamenala to, co má, místo pozitivní diskriminace na úkor některých skupin?”, apeloval na širší pojímání genderové otázky.

Bradley naráží na pozici ministryně pro ženy a rovnost, kterou v současnosti zastává jeho konzervativní kolegyně Liz Trussová. Pozice byla vytvořena v devadesátých letech tehdejším labouristickým premiérem Tony Blairem, ale jedná se pouze o portfolio, na kterém daný ministr pracuje nad rámec své vládní pozice.

Tvrdý brexit ohrožuje oživení britské ekonomiky, zotavení by trvalo léta

Ekonomika

Například Trussová je primárně vládní ministryní pro mezinárodní obchod. „Jsem si jistá, že má spoustu času nazbyt, protože v tuhle chvíli se neděje vůbec nic důležitého, co by mělo obrovské a pohlcující důsledky pro obchod,” reagovala s notnou dávkou sarkasmu novinářka konzervativního deníku Spetator Sarah Dittumová.

Proč neexistuje Výbor pro idioty a národní hrozby?

Video svého vystoupení, které konzervativec Bradley sdílel na Twitteru, se dočkalo posměšných reakcí. „Jsem přesvědčený, že Ben Bradley je pouze parodickým účtem a ne skutečným poslancem,” napsal jeden z komentujících.

„Proč máme Výbor pro národní bezpečnost a zpravodajství a nemáme Výbor pro idioty a národní hrozby?” ptal se další. „Ben Bradley by ten výbor mohl vést,” dodal.

Ke kritice se přidal i někdejší přední prokurátor Nazir Afzal. „Asi zapomněl, že mužům patří od pradávna celé vlády,” poznamenal. „Ministerstvo pro ženy”, které Bradley kritizuje, navíc má v popisu práce zajišťovat rovné podmínky pro obě pohlaví, čili vytvoření dalšího ministerstva by nedávalo smysl.

Peníze pro chudé jdou do nevěstinců

Bradley se stal terčem kritiky už minulý měsíc, kdy sněmovna projednávala návrh, aby vláda v průběhu pandemie hradila obědy pro více než milion dětí ze sociálně slabších rodin. K přesvědčení vlády pomohl významným dílem fotbalista Manchesteru United Marcus Rashford, který za svou činnost obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria (MBE).

Foto: Molly Darlington, Reuters

Bradley se tehdy programu na podporu sociálně slabých vysmál. Děti takových rodin prý bydlí v „crackových doupětech” a „nevěstincích”, napsal na Twitteru. Svůj příspěvek po obrovské vlně kritiky nejen z řad opozice smazal.

„Když pominu fakt, že ty poukazy šlo použít jen na nákup jídla, stigmatizovat rodiny z dělnické třídy je ostudné a nechutné,” uvedla místopředsedkyně Labouristické strany Angela Raynerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám