Hlavní obsah

Příliš mnoho zámků. Princ Charles plánuje škrty v královském majetku

– Londýn

Po nástupu prince Charlese na královský trůn dojde k radikálnímu zásahu do majestátu britské královské rodiny. Podle deníku Daily Mail budoucí vládce dramaticky omezí mimo jiné své působení v oficiálním sídle britského panovníka Buckinghamském paláci, který naopak z větší části zpřístupní veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Buckinghamský palác

Článek

Podle Daily Mailu jde o součást Charlesova plánu na zeštíhlení monarchie a revize jejích nemovitostí. Honosné a rozsáhlé obytné prostory Buckinghamského paláce užívané královskou rodinou se podle něj smrsknou na spíše jakýsi „byt nad obchodem“ a otevře se pro veřejnost nejvíce za 250 let své královské historie.

Nepotřebujeme prince! Ve Walesu se objevily billboardy proti Charlesovi

Zahraniční

Buckinghamský palác v současnosti prochází rozsáhlou a nákladnou desetiletou rekonstrukcí za 369 milionů liber (téměř 11 miliard korun). Po jejím dokončení se otevře veřejnosti mnohem více, mimo jiné také celoročně. Dosud se veřejnost dovnitř mohla podívat pouze od dubna do září.

Změny se ale nebudou týkat jen londýnského sídla. Charles také plánuje přeměnu zámku Balmoral, královské rezidence na severu Skotska, na královnino muzeum. Vévodu a vévodkyni z Cambridge (tedy aktuálně svého syna prince Williama a jeho manželku Catherine) plánuje přesídlit z Kensingtonského paláce do Windsoru. Podle zdrojů deníku Charles windsorský hrad v hrabství Berkshire nechce pro sebe kvůli hluku z letové cesty na letiště Heathrow, která vede právě nad hradem.

Občanství a titul za dar pro Charlesovu nadaci? Královská rodina řeší další skandál

Zahraniční

„Hlavní bod plánu je: Až tu nebude královna Alžběta, jak efektivně rozložit dvě generace rodiny napříč poměrně velkého množství nemovitostí?“ říká zdroj Daily Mailu, blízký Charlesovi. „Princ z Walesu pevně věří, že by tato místa měla sloužit veřejnosti mnohem více, než jen tím, že někde jsou k dispozici pro členy královské rodiny. Na všechno pohlíží optikou otázky: „Jakou hodnotu nabízejí veřejnosti?“ dodává.

Král Karel III. Panovník, který na trůn čekal nejdéle v britských dějinách

Evropa

Podle zdroje redakce všichni z rodiny chápou, že nemá smysl spravovat takové množství sídel, na druhou stranu, kdyby se jich rodina vzdala, tak už by je nedostala zpět, až princ Jiří (Williamův syn) a další mladší členové rodiny vyrostou a budou potřebovat někde žít.

Charles tak bude čelit celkem náročnému diplomatickému úkolu, přesvědčit svou rodinu, že plánované změny jsou dobrý nápad.

Samotný Charles si chce ponechat svou milovanou rodinnou rezidenci Highgrove v hrabství Gloucestershire. Ta patří vévodovi z Cornwallu, kterým se po Charlesově nástupu na trůn stane princ William. Ten se tak stane otcovým domácím. Nájem Highrove činí 700 tisíc liber ročně (necelých 21 milionů korun)

Charlesova londýnská rezidence Clarence House ve Westminsteru byla původně vyhrazena pro prince Harryho. Ten je ale po svém odchodu do Kalifornie podle zdroje blízkého rodině „mimo hru“.

Reklama

Výběr článků

Načítám