Hlavní obsah

Prezidentské volby v Polsku mají být za každou cenu

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jeden a půl měsíce mají jít Poláci volit prezidenta. Zatímco vláda na stávajícím termínu 10. května trvá i přes pokračující pandemii koronaviru, více než 72 procent obyvatel s tím dle průzkumů nesouhlasí a žádá odklad. V Polsku od středy platí zákaz vycházení z domu i veřejného shromažďování více než dvou osob. Školy, restaurace, většina obchodů, a dokonce i některé nemocnice už byly uzavřené dříve.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Vše je normální, k odložení voleb nevidím důvod,“ tvrdí přesto neochvějně šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a zároveň nejvlivnější muž v zemi Jaroslaw Kaczyňski.

Podobně mluví i premiér Mateusz Morawiecki či prezident Andrzej Duda, který v barvách PiS opět kandiduje na hlavu státu.

V Polsku je maximum propagandy, minimum testů a dramatická situace v nemocnicích
expremiér Donald Tusk

Jedním z jejich hlavních argumentů je, že počty pozitivně testovaných na koronavir zůstávají v Polsku nízké, což dokonce mluvčí polské vlády Piotr Muller dával za vzor celému světu.

Relativně nízký počet oficiálně nakažených – ke čtvrtku 1221 – je ovšem také důsledkem toho, že Polsko je v testování svých občanů na chvostu mezi evropskými zeměmi.

S odvoláním na data Světové zdravotnické organizace na to upozornila televize TVN24.

Stýská se mi. Lidé na česko-polské hranici vyvěšují dojemné vzkazy

Koronavirus

V době, kdy Česko otestovalo 1457 lidí na každý milion obyvatel a Slovensko 596, v Polsku to bylo jen 458. „Dokud testy nezačnou naplno běžet a neodhalí realitu, budeme všichni žít v iluzi, že je vše normální,“ upozornila stanice.

Varování: Urny  nahradí jiné urny

„V Polsku je maximum propagandy, minimum testů a dramatická situace v nemocnicích,“ přidal se ke kritice expremiér Donald Tusk. „Pokud nakonec lidé uvěří Kaczyňskému, že se nic neděje, a půjdou 10. května k volebním urnám, po volbách budeme bohužel potřebovat úplně jiné urny,“ reagovala pak známá humanitární pracovnice Janina Ochojská.

Důvody zatvrzelého postoje vlády jsou nasnadě. „Kaczyňski má obavy, že pokud budou květnové volby odloženy, nynější prezident Duda už by později nemusel vyhrát, a PiS by tak po Senátu přišla o další významný post,“ napsal portál Onet.pl.

Dva polští kněží podlehli koronaviru

Koronavirus

Zatímco zbývajících 33 prezidentských kandidátů muselo kampaň ukončit, případně s ní ani nezačali, Duda dál bez přestávky křižuje zemi.

Silně provládní veřejnoprávní televize TVP mu v únoru ze svého vysílacího času věnovala dokonce 17 hodin.

Jeho hlavní konkurentka Malgorzata Kidawová-Blonská naopak dostala k dispozici necelou půlhodinu a v průzkumech třetí kandidát Robert Bideroň pouze 44 vteřin.

Reklama

Výběr článků

Načítám