Hlavní obsah

Převaha Spojených států je minulostí, řekl Medvěděv

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv po čtvrtečním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Petrohradu řekl, že dominance USA ve světové ekonomice skončila a svět potřebuje spravedlivější finanční systém.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

S ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem se v Petrohradu setkala německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Ruský premiér Vladimir Putin už před pár dny obvinil Spojené státy, že zavlekly svět do krize. Medvěděv zase ve středu upozornil, že by se USA měly zabývat problémy své ekonomiky a nepolemizovat o mezinárodních otázkách. Kvůli potížím amerického bankovního sektoru klesaly v uplynulých dnech akcie i na moskevské burze.

Návštěva Merkelové měla zmírnit napětí mezi Kremlem a Západem. Německo i Rusko navíc stojí o utužení rozšiřujících se vzájemných obchodních vztahů. Rusové mají zájem o německou technologii, Němci například o ruské energie. Rusko dodává Německu 40 procent zemního plynu a obě země v současnosti budují plynovod v Baltském moři.

Newyorský Wall Street se již několik dnů potýká s rozsáhlou krizí. Prezident George Bush zákonodárcům předkládá 700miliardový plán na záchranu bankovního sektoru. První pokus o jeho schválení byl neúspěšný. V noci na čtvrtek ale senátoři plán schválili, ve čtvrtek večer SELČ o něm bude hlasovat i Sněmovna reprezentantů.

Záchranný plán pro americkou ekonomiku
Vláda počítá s postupným uvolňováním peněz: 250 miliard dolarů půjde do systému okamžitě, dalších 100 miliard na žádost Bílého domu, uvolnění zbylých 350 miliard může vetovat Kongres.
Banky, které peníze přijmou, budou muset výměnou předat podíly, z nichž mají po posílení mít prospěch daňoví poplatníci.
Platy čelních bankéřů budou limitovány a „zlaté padáky“, horentní odstupné po opuštění postu, budou zakázány.
Bankovní sektor bude muset finančně vypomoct, jestliže peníze bank v úpadku skončí v nenávratnu.
Banky povinně přijmou pojistný program proti ztrátám na hypotečním trhu.
Na dodržování podmínek budou dohlížet čtyři nezávislé agentury.

Reklama

Výběr článků

Načítám