Hlavní obsah

Přestaňme ospravedlňovat stalinské represe, vyzval Rusy Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vyzval, aby se již neospravedlňovaly stalinské represe, které si podle něj vyžádaly milióny obětí. Nejvyšší ruský představitel to uvedl u příležitosti pátečního národního dne věnovaného uctění památky obětí stalinských represí.

Foto: Ria Novosti/Kremlin/Dmitry Astakhov, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

"Jsem přesvědčen, že pamatování na národní tragédie je stejně posvátné jako pamatování na vítězství... Je velmi důležité, aby mladí lidé byli schopni chápat jednu z největších tragédií ruských dějin, aby byli s to soucítit s milióny osob, které byly zabity v důsledku teroru a falešných obvinění při čistkách," uvedl Medveděv.

Prezident ve videozáznamu zveřejněném v noci na dnešek na jeho internetových stránkách odmítl tvrzení některých lidí, že tehdejší oběti lze ospravedlnit některými vyššími státními zájmy. "Jsem přesvědčen, že země nemůže dosáhnout žádného vývoje, žádného úspěchu, žádné ambice za cenu zármutku a lidských ztrát... Nic nemůže ospravedlnit tyto represe," zdůraznil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám