Hlavní obsah

Přes tisíc ukrajinských vojáků se probilo z válečného kotle

Novinky,
Kyjev

Víc než tisícovka ukrajinských vojáků zapojených do protiteroristické operace (ATO) se probila z obklíčení u Saur-Mohyly. Informaci, kterou zveřejnil server LIGABiznesinform, potvrdil ve čtvrtek večer člen štábu ATO. Kusé zprávy o snahách prorazit obklíčení se objevovaly od středy.

Foto: Maks Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci

Článek

V obklíčení se ocitlo v trojúhelníku dolžanského, djakovského a červenopartyzanského okrsku přes tisíc vojáků ze 72., 24. a 51. mechanizované brigády, 79. výsadkové brigády i 3. pluku speciálních sil. Podle člena štábu ATO se na kotel útočilo ze dvou stran - od Saur-Mohyly a od pohraničních oblastí. Vojáky se podařilo vysvobodit. Techniku, kterou s sebou nemohli vzít, zničili.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Separatisté před dělostřelbou poničeným domem v Šachtarsku

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průlom si vyžádal neupřesněné množství padlých ukrajinských vojáků, podle novináře Jurije Butosa padlo nejméně pět pohraničníků a tři vojáci.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kluci si v Karamtorsku hrají na boj separatistů

Štáb zdůraznil, že Saur-Mohyla je nadále pod kontrolou ukrajinských sil, ale separatisté ovládají dlouhou hraniční oblast s Ruskem, odkud mohou získávat posily.

Zpráva je hodně odlišná od běžných informací poskytovaných tiskovým odborem ATO o neutuchajícím postupu na východě Ukrajiny.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Obnoveny operace v Luhanské oblasti

Ukrajinská armáda v noci na pátek obnovila operace v Luhanské oblasti kvůli nárůstu aktivit separatistů. Několik míst ostřelovali z raketometů BM-21 Grad. K přímému střetu došlo u obce Uspenka.

O boji u Uspenky poblíž Červonogo Jaru informoval ředitel Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk. Podle něj tam byla zničena „živá síla nepřítele i jeho výzbroj”. Počty obětí ale nesdělil.

Separatisté ostřelovali z raketometů luhanské letiště i několik dalších míst. Na uskupení ukrajinských sil u Blahodatného dopadaly i rakety vypálené z Gradů na ruském území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám