Hlavní obsah

Přepis hovoru s Trumpem zavařil i Zelenskému. EU prý pro Ukrajinu nic nedělá

Washington/Kyjev

Zveřejnění přepisu rozhovoru mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským způsobí horké chvilky i v Kyjevě.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump se ve středu setkal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským při příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN.

Článek

Zelenskyj se totiž v hovoru poměrně nelichotivě vyjadřoval na adresu Evropské unie, německé kancléřky Angely Merkelové či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

„Mluví o Ukrajině, ale nic nedělá. U řady evropských zemí je to stejné,“ začal Trump na adresu Merkelové s tím, že USA pro Ukrajinu dělají „mnohem víc“ než evropské státy.

Zelenskyj Trumpovi: Máte tisíciprocentní pravdu

„Máte naprostou pravdu. Ne stoprocentní, ale tisíciprocentní,“ přizvukoval mu Zelenskyj s tím, že mluvil s Merkelovou i Macronem. „Nedělají pro Ukrajinu tolik, kolik by měli,“ dodal se zmínkou o chabém vynucování (protiruských) sankcí.

Ve středu Zelenskyj řekl, že nečekal, že jeho slova budou publikována. „Osobně si myslím, že někdy by takové telefonáty mezi prezidenty nezávislých zemí neměly být zveřejňovány,“ uvedl ukrajinský prezident. „Myslel jsem si, že (Američané) zveřejní svou část,“ dodal při setkání s ukrajinskými novináři v New Yorku.

Bílý dům přitom zveřejnil jen pětistránkové shrnutí rozhovoru navzdory dřívějším Trumpovým slibům, že zveřejní kompletní přepis.

Hovor, který může stát Trumpa křeslo: Podle přepisů tlačil na Zelenského, aby prověřil Bidena

Amerika

Žádný nátlak tam nebyl, tvrdí Zelenskyj

Kauza kolem telefonátu je klíčovým důvodem úterního rozhodnutí opozičních demokratů zahájit proces přípravy ústavní žaloby neboli impeachmentu vůči prezidentu Trumpovi. Podle přepisu telefonátu Trump nejdříve Zelenskému připomněl, kolik toho USA pro Ukrajinu dělají, a následně ho požádal o „laskavost“, aby spolupracoval s jeho právníkem Rudym Giulianim a americkým ministrem spravedlnosti na vyšetřování jeho demokratického politického rivala Joea Bidena. Ten je favoritem na demokratickou kandidaturu v amerických prezidentských volbách, které budou příští rok. Trump přitom nedávno pozastavil americkou vojenskou pomoc Ukrajině.

Zelenskyj však řekl, že v tom žádný nátlak nevidí. „Byl to dobrý telefonát, normální, hovořili jsme o mnoha věcech,“ tvrdil ukrajinský prezident. „Nikdo na mne nevykonával nátlak,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám