Hlavní obsah

Premiér si plete vládní letku s taxislužbou, tvrdí polský tisk

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský premiér Donald Tusk, který pochází ze Sopot nedaleko Gdaňska, používá vládní letku jako taxík. Za 3,5 roku ve funkci s ním letěla ze severu do Varšavy a zpět nejméně 370krát, což stálo daňové poplatníky na šest miliónů zlotých (37 mil. Kč).

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

„Častými cestami s vládní letkou do svého trvalého bydliště Tusk porušil vlastní slib z listopadu 2007, kdy prohlásil, že nedovolí, aby nastupující moc zneužívala veřejné prostředky,“ napsal týdeník Wprost. Přitom z Varšavy do Gdaňska a zpět létá denně nejméně pět linek společnosti LOT.

Reportéři časopisu rovněž zjistili, že Tuskovi, který v metropoli obývá vládní vilu, stát kromě toho zaplatil 110 letenek na cestu domů, které však zpravidla propadly, protože nakonec letěl do Gdaňska vládním speciálem.

Stroje se přitom v pátek po dopravě premiéra domů často vracely více než 400 kilometrů do Varšavy prázdné a totéž se opakovalo, když pro něj v pondělí piloti letěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám