Hlavní obsah

Předsednické Švédsko se staví za ČR, chce víza pro Kanadu

Stockholm
Aktualizováno

Švédské předsednictví Evropské unie se ve středu vyslovilo kladně k možnosti zavedení víz pro Kanaďany při cestách do zemí EU. Jde o reakci na kanadské rozhodnutí zavést vízovou povinnost pro české občany. Podle agentury AFP ale Švédsko upozornilo, že návrh musí podat Evropská komise.

Foto: Bob Strong, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso (vpravo) se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem

Článek

"Jakožto předsednická země EU jsme (v takových případech) nakloněni reciprocitě. Podání návrhu ale přísluší Evropské komisi, protože ta má mechanismus reciprocity na starosti," řekl podle agentury ve Stockholmu švédský ministr pro přistěhovalectví Tobias Billström.

V EU vždy držíme při sobě...
Švédský premiér Fredrik Reinfeldt

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt ve středu ve Štrasburku prohlásil, že Kanada dopředu neuvědomila švédské předsednictví, že hodlá pro Čechy víza zavést. "Ne, pokud já vím," řekl na tiskové konferenci v Evropském parlamentu na dotaz novinářky, zda Kanada dala Švédsku předem najevo své záměry ohledně víz.

Reinfeldt podobně jako Billström ujistil, že "v EU vždy držíme při sobě". Dodal ale, že "musíme samozřejmě nejdřív zjistit, co se vlastně stalo a jaké jsou názory jak Kanaďanů, tak Čechů".

Češi chtějí společný postup celé EU

Kanada se v úterý rozhodla zavést víza pro české občany z důvodu vysokého počtu žadatelů o azyl. Česká strana recipročně zavede vízovou povinnost pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů. Češi se také obrátili na EU a s odkazem na klauzuli solidarity požadují společný postup celé sedmadvacítky.

Evropská komise se k zavedení kanadské vízové povinnosti pro Čechy vysloví pravděpodobně v září. "Komise celou záležitost podrobně přezkoumá a pravděpodobně v září tohoto roku vydá zprávu o vízové reciprocitě," řekl ve středu Barroso na dotaz české europoslankyně Zuzany Roithové (KDU-ČSL). "Povedeme konzultace s českou vládou a společně budeme jednat s kanadskými úřady, abychom získali více informací o pozadí tohoto rozhodnutí a abychom mohli úspěšně prosazovat obnovení bezvízového styku," dodal. [celá zpráva]

Česká strana se bude snažit, aby byla vízová povinnost co nejdříve zrušena. Diplomaté navrhovali kanadské straně, aby Českou republiku zařadila na seznam zemí, jejichž občané nemohou v Kanadě získat azyl. To se ale nestalo. Češi také tvrdí, že důvodem vysokého počtu azylantů je štědrý kanadský sociální systém. O azyl žádají v Kanadě především čeští Romové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám