Hlavní obsah

Kanadští Romové: Východní Evropa je jako nacistické Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Torontské Romské komunitní centrum kritizuje kanadskou vládu za zavedení víz pro Českou republiku. V Česku a dalších východoevropských zemích je podle něj podobná situace jako v Německu ve 30. letech. Kanada prý stejně jako tehdy brání pronásledované menšině v nalezení bezpečného útočiště, řekl aktivista Paul St. Clair z centra.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Stoupenci Dělnické strany se často profilují vůči menšinám.

Článek

"Jsme zklamaní, že se Kanada rozhodla zavřít dveře českým Romům, kteří jsou opravdovými uprchlíky, přestože přicházejí z vysoce rozvinuté středoevropské země," uvedlo komunitní centrum. St. Clair v minulých dnech čelil obvinění, že má z romské imigrace do Kanady osobní prospěch a je jedním z jejích organizátorů. Aktivista ale taková obvinění odmítá.

Kanadská Rada pro přistěhovalectví a uprchlíky (IRB), která o azylech rozhoduje, podle něj za poslední rok a půl vyhověla 85 procentům žádostí o azyl. Kanadský ministr pro imigraci Jason Kenney ale v pondělní tiskové zprávě o obnovení vízového režimu uvedl, že více než polovina žádostí je zamítnuta anebo stažena předtím, než rada vynese konečné rozhodnutí. Statistiky jsou tak prý zkreslené. Ministr také naznačil, že řada žadatelů o azyl z Česka pouze zneužívá kanadský systém pro uprchlíky.

Neonacisté jsou prý v Česku aktivnější

Romské komunitní centrum v tiskové zprávě nicméně připomnělo nárůst aktivity neonacistů v Česku v poslední době. Česká vláda podle něj vyvíjí jen malé úsilí, aby zakázala neonacistické strany, které prý do svých řad lákají stále více Čechů. "Jejich polovojenské jednotky podnikají pravidelné nájezdy do 300 opomíjených romských ghett, kam v uplynulých letech bylo přestěhováno mnoho Romů," uvedli aktivisté.

Podle nich neonacisté a skinheadi Romy často bijí baseballovými pálkami, vykřikují výhrůžné a rasistické slogany a hází do obydlí Romů kameny a zápalné lahve. Policie přitom údajně tyto aktivity postihuje málo, stejně jako české soudy. Podle centra je tak politováníhodné, že Kanada ani Evropská unie nevyužila dlouhá vzájemná vyjednávání v posledních měsících ke kritice České republiky za to, jak zachází s romskou menšinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám