Hlavní obsah

Kanada českým politikům o vízech řekla už v červnu, Kohout to odmítá

Právo, Novinky, Jan Rovenský, Jiří Mach
Praha
Aktualizováno

Kanadský velvyslanec v Praze Michael Calcott tvrdí, že země Česko o zavedení víz informovala už před dvěma týdny. Ministerstvo zahraničí žádné oficiální vyrozumění o zavedení víz od Kanaďanů před úterkem nedostalo, řekl mluvčí rezortu Milan Řepka. Podle něj ministr Jan Kohout dostal zprávu o rozhodnutí o znovuzavedení víz do Kanady teprve v úterý po půlnoci, nikoli 29. června, jak říká Calcott.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr zahraničí Jan Kohout.

Článek

"Náš ministr pro občanství a přistěhovalectví Jason Kenney byl v Praze na návštěvě koncem června a při té příležitosti se setkal s premiérem Fischerem a ministry Kohoutem, Kocábem a Pecinou. A velmi jasně jim řekl, byl jsem u všech setkání, že Kanada učinila rozhodnutí znovu zavést víza. Co nebylo jasné, bylo načasování," řekl v rozhovoru pro Právo diplomat.

Ve světle jeho tvrzení se jevila jednání českého ministerstva zahraničí s Kanadou jako hra pro matení médií. Úřady odmítaly zavedení víz potvrdit a říkaly, že s Kanadou se stále jedná. [celá zpráva]

Domníval jsem se, že to bylo dostatečně jasné. Co jsem vyrozuměl, tak Čechům dělalo starosti načasování.
Kanadský velvyslanec Michael Calcott

"Rozhodnutí obnovit vízový režim padlo v Kanadě v květnu nebo na počátku června," poznamenal velvyslanec. "Nerozumím tomu, proč si mysleli, že mají šanci je změnit. Ze slov, která jsem od ministra slyšel, bylo jasné, že rozhodnutí padlo a nebude měněno. Naděje umírá poslední, to je možná nejlepší způsob, jak to popsat," dodal o českém postoji Calcott.  

Vládu kanadský velvyslanec šokoval

Zdroj blízký české vládě vyjádřil rozhořčení nad slovy kanadského velvyslance. "Vyjádření pana velvyslance je nekorektním vstupem do domácího politického dění. Navíc Kanaďané nikdy nehovořili o datu zavedení víz, pouze naznačili záměr. Pan velvyslanec svým překvapivým vstupem posunul interpretaci," uvedl zdroj. Podle něj velvyslanec za pár dnů skončí své působení v Česku, čímž se vysvětluje jeho nediplomatické vyjádření. 

Mluvčí Řepka připustil, že ministr přistěhovalectví Jason Kenney Kohouta skutečně informoval o tom, že Kanada takový krok zvažuje, ale podle něj to nebylo nic definitivního.

Češi proto zahájili intenzivní jednání s Kanadou, která údajně nakonec o zavedení víz informovala až v úterý krátce po půlnoci, nedlouho před naplněním své hrozby.

"Pan ministr 1. července bezprostředně poté, co se u příležitosti konference o holokaustu, která se konala v Praze 29. a 30. června, setkal s kanadským ministrem pro přistěhovalectví Kenneym, a tam se dověděl o tom, že kanadská strana zvažuje zavedení vízové povinnosti pro občany ČR,“ zdůraznil Řepka.

Kanada o vízech informovala média, potom diplomacii

Připomněl, že bezprostředně poté, 1. července, ministr v souvislosti s tím svolal tiskovou konferenci, na níž informoval o setkání s Kenneym a o tom, že mimo jiné diskutovali o otázkách migrace. Zároveň zde Kohout potvrdil, že kanadská strana informovala o zvažovaných opatřeních na nárůstu počtu žadatelů o azyl včetně možnosti zavedení vízové povinnosti.

"Také řekl, že jsme žádné rozhodnutí ze strany Kanady oficiálně neobdrželi. Následně začala velmi intenzivní jednání mezi Kanadou a ČR jak na expertní, tak na vysoké politické úrovni právě proto, abychom Kanadě poskytli maximum informací k tomu, aby mohla reflektovat svůj záměr, který jsme se touto neformální cestou dověděli,“ řekl Novinkám mluvčí. 

Podle něj se ministerstvo o uskutečnění kanadského opatření proti imigraci dovědělo až po médiích. "Oficiální rozhodnutí o zavedené vízové povinnosti jsme obdrželi 14. července ráno krátce před půl jednou hodinou. Tedy zhruba dvě a půl hodiny poté, co Kanada zavedení víz oznámila médiím a pět a půl hodiny před tím, než vízová povinnost začala platit,“ podotkl Řepka. 

"Oficiální informace v rámci diplomacie je písemná diplomatická nóta - tu jsme obdrželi dnes ráno. Nic takového jsme předtím nedostali, neznali jsme ani termín,“ dodal mluvčí.  

Calcott však trvá na tom, že česká diplomacie byla ze strany Kanady dostatečně připravena.  "Kenney při setkáních informoval o rozhodnutí kanadské vlády obnovit vízovou povinnost a že neexistuje možnost o tom jednat. Domníval jsem se, že to bylo dostatečně jasné. Co jsem vyrozuměl, tak Čechům dělalo starosti načasování. Původně se uvažovalo o datu 7. července, nicméně došlo ke zpoždění. Když bylo včera s konečnou platností potvrzeno, že k tomu dojde dnes, v ten okamžik jsem zavolal ministru Kohoutovi," řekl Právu Calcott.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám