Hlavní obsah

Fischer: Brusel řešil víza pro Čechy s Kanadou

Právo, Jiří Ovčáček (Štrasburk)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český premiér Jan Fischer se v úterý večer kvůli zavedení víz do Kanady sešel ve Štrasburku s šéfem Evropské komise (EK) José Manuelem Barrosem. Ten by podle Fischera uvítal kroky, které by vedly k návratu do původního bezvízového stavu.

Foto: René Volfík, ČTK

Premiér Jan Fischer jednal v úterý večer kvůli zavedení víz s předsedou Evropské komise

Článek

„Informoval jsem José Manuela Barrosa, že ČR se rozhodla požádat EK o aktivaci všech dalších procedur, které jsou spojeny s uplatněním principu solidarity. On tuto informaci vzal na vědomí. Současně informoval o tom, že rozhodnutí Kanady chápe jako velice vážnou záležitost, že ji bere jako něco, co vyžaduje vysvětlení, a že by velmi uvítal postupné kroky, které by vedly k návratu d o původního stavu. V tomto smyslu osobně hovořil s kanadským premiérem,“ sdělil Fischer českým novinářům po zhruba půlhodinovém jednání s Barrosem.

„Slíbil mi, že komise bude tuto věc velmi bedlivě sledovat. Cílovou funkcí je, konečně jako naší, v tom jsme ve shodě, hledat všechny cesty, abychom se vrátili od původního stavu, to je bez vízové praxe. To jsou výchozí pozice, uvidíme, jaká bude realita,“ doplnil Fischer.

Odvetné plošné zavedení víz podle Fischera nyní na stole není. EK podle něj bude v kontaktu s členskými zeměmi a bude působit, aby se záležitost s vízy vrátila do původního stavu. V kontaktu s členskými státy bude i česká vláda. „Aktivně budeme usilovat o to, aby se něco stalo,“ prohlásil český premiér.

Fischer chtěl odklad na podzim

Česko podle Fischera nadnese téma víz do Kanady na příští schůzce ministrů zahraničí EU. „Jsem přesvědčen, že ano,“ sdělil. O kanadských vízech se podle něj hovoří také na půdě Evropského parlamentu.

Fischer poukázal na to, že kanadského premiéra žádal, aby  jeho země zavedení víz odložila aspoň na dobu po předčasných volbách v ČR. A to proto, že by tento krok mohl posílit extremisty v Česku. Kanada ale byla podle Fischera rozhodnuta víza zavést.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám