Hlavní obsah

Před sídlem polského premiéra se snažil upálit člověk

Varšava

Před sídlem polského premiéra v centru Varšavy se v pátek dopoledne pokusil upálit asi padesátiletý muž. Záchranáři u popáleného našli dopis pro předsedu vlády Donalda Tuska, psal v něm o finančních problémech. Tusk kvůli incidentu přeruší předvolební cestu po Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Šlo o pokus upálit se," řekl televizi TVN Warszawa mluvčí varšavské záchranné zdravotní služby Marek Niemirski. Muž je v těžkém stavu, má popáleniny na 50 procentech těla, poškozené má dýchací cesty. Polil se rozpouštědlem a pak se podpálil. Uhasili ho členové ochranky vlády. Policisté zraněného zatím nemohou vyslechnout.

Dopis pro Tuska muž nechal přilepený na lavičce v parku Lazieńki naproti sídlu premiéra. Podobné dopisy poslal i do některých polských médií. "Vyplývá z nich, že měl vážné finanční problémy," řekl agentuře PAP mluvčí policejního prezidia Mariusz Sokolowski. Otec tří dětí měl údajně dluhy a problémy s exekutorem.

Incident se stal nedlouho před parlamentními volbami. Konají se 9. října. Podle dosavadních průzkumů má největší šanci vyhrát Tuskova liberální Občanská platforma, druhé je sociálně-konzervativní Právo a spravedlnost.

Premiér Tusk oznámil, že kvůli dnešnímu incidentu přeruší předvolební autobusové turné po Polsku a večer se vrátí do Varšavy. Pokud to zdravotní stav popáleného umožní, chtěl by ho navštívit v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám