Hlavní obsah

Požár nelegálního domu s pečovatelskou službou v Charkově má 15 obětí

Charkov/Kyjev

Patnáct obětí si vyžádal ve čtvrtek požár soukromého domu s pečovatelskou službou Zolotyj čas v ukrajinském Charkově, dalších jedenáct lidí bylo při požáru zraněno, uvedlo ukrajinské ministerstvo pro mimořádné události. V souvislosti s požárem byli zadrženi čtyři lidé. Zařízení provozovali bez povolení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při požáru v domě s pečovatelskou službou v Charkově zemřelo 15 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Hořet začalo v 15:03 (14:03 SEČ) v prvním patře dvoupodlažní budovy, kde bylo 33 lidí. Požár se na patře rychle rozšířil a plameny šlehaly z oken pod střechou. Zasáhl asi 100 metrů čtverečních. Uhasit se ho podařilo v 16:53. Na požářišti bylo nalezeno patnáct těl.

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová už ve čtvrtek oznámila, že bylo zahájeno vyšetřování s tím, že příčinou tragédie nejspíš bylo „neopatrné zacházení s elektrickými topnými tělesy“.

„V rámci trestního řízení byl zadržen majitel domu, kterým je muž, jenž pronajal dvoupodlažní budovu jako penzion, nájemce domu i jeho žena, ředitelka soukromé firmy, která ve skutečnosti řídila instituci,“ napsala prokurátorka na Facebooku a dodala, že zadržen byl také správce, který koordinoval fungování penzionu, ale oficiálně tam nepracoval.

Foto: ČTK/AP

Vyhořelý nelegálně provozovaný charkovský dům s pečovatelskou službou Zolotyj čas.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že v domě funguje rehabilitační centrum pro závislé na alkoholu a drogách. Ředitel odboru sociální péče v Charkovské oblasti Jurij Šparaga uvedl, že domov nebyl mezi domovy s pečovatelskou službou evidován a že penzion Zlatý věk fungoval bez povolení. Dům nebyl pro dané použití ani zkolaudován a elektřina a plyn do něj byly přivedeny z druhého domu, který vlastní stejný majitel.

Státní zastupitelství také zahájilo vyšetřování, zda byla dostatečně prováděna požární kontrola a ministerstvo pro sociální politiku uvedlo, že se zkontrolují všechny pečovatelské domy ve všech regionech a podmínky v nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám