Hlavní obsah

Povstaňte! Turecký list burcuje Turky v Nizozemsku k boji

Ankara

Do ostré kampaně před blížícím se dubnovým referendem o zásadním posílení pravomocí prezidenta Recep Erdogana se nezapojují jen politici, ale také Erdoganovi nakloněná média. List Yeni Akit dokonce nepřímo vyzval k povstání Turků žijících v Nizozemsku.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Turkové protestují před nizozemským konzulátem v Istanbulu

Článek

„Nizozemsko má 48 tisíc vojáků. A v Nizozemsku žije na 400 tisíc Turků,“ napsal deník. Přestože se nejeví pravděpodobné, že by se necelý půlmilión příslušníků turecké menšiny chystal ve zhruba 17miliónovém Nizozemsku na převrat, část Turků na Erdoganovu propagandu slyší.

V uplynulých dnech se konaly demonstrace v Turecku i Nizozemsku. V Istanbulu se kdosi přikradl k vlajce na nizozemském konzulátu a nahradil ji tureckou. Erdogan, který usiluje o hlasy Turků žijících v západních zemích, mezi tím neustále přitvrzuje svou rétoriku.

Němce už obvinil z nacistických a fašistických praktik. Nizozemce zase nařkl z toho, že se dopustili masakru ve Srebrenici. [celá zpráva]

Diplomatická roztržka mezi Tureckem a Nizozemskem se rozhořela o víkendu poté, co nizozemské úřady vyhostily tureckou ministryni pro záležitosti rodiny Fatmu Betül Sayanovou Kayaovou, která se chystala promluvit k turecké komunitě v Rotterdamu. Ještě před deportací ministryně Nizozemsko zakázalo přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi, připomněla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám