Hlavní obsah

Postoj Bavorska k migraci je Česku bližší, míní Sobotka. Seehofera pozval do Prahy

Aktualizováno

Postoj Bavorska k migraci je pohledu České republiky dlouhodobě bližší než postoje západoevropských zemí, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka. Řekl to ve středu po návštěvě továrny společnosti Siemens v bavorském Ambergu. Bavorského ministerského předsedu Horsta Seehofera, který továrnu navštívil také, pozval do Prahy.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka si prohlédl digitální závod společnosti Siemens v německém Ambergu. Vpravo je prezident Siemensu Joe Kaeser, uprostřed bavorský ministerský předseda Horst Seehofer.

Článek

"Já si myslím, že ten názor na migraci, který má Bavorsko, bavorská vláda, je dlouhodobě bližší postoji české vlády. Když se dívám na postoje vlád v západní Evropě, tak Bavorsko patří k těm zemím, které dlouhodobě směrem k migraci zastávají postoje bližší postojům české vlády nebo visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko)," řekl Sobotka českým novinářům.

Bavorský premiér Seehofer, který je zároveň předsedou Křesťanskosociální unie (CSU), patří na německé politické scéně k nejvýraznějším kritikům přístupu kancléřky Angely Merkelové. Německo podle něj letos musí změnit svou imigrační politiku, a to ve všech aspektech. Seehofer také trvá na tom, aby Berlín určil horní hranici pro přijímání běženců. V této souvislosti mluvil o 200 000 uprchlících za rok; loni do Německa dorazilo více než milión imigrantů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přivezu uprchlíky, žertoval Seehofer

Ve středu novinářům Seehofer řekl, že za limit pro přijímání uprchlíků bude bojovat tak dlouho, dokud se ho nepodaří prosadit.

Sobotka, jehož vláda odmítla kvóty na přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie prosazované i Merkelovou, poznamenal, že ve středu se Seehoferem řešili především digitalizaci výroby. O migraci a integraci se ale nejspíš budou bavit během Sobotkovy dvoudenní návštěvy Mnichova v březnu.

Seehofer by do Prahy mohl přijet na pozvání českého premiéra v květnu na zahájení Česko-bavorské zemské výstavy. V žertu ve středu ke své návštěvě podotkl, že s sebou do Prahy rovnou vezme uprchlíky, které má Česko podle unijních kvót přijmout. ČR by podle těchto kvót měla poskytnout útočiště několika tisícům migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám