Hlavní obsah

Poslední pokus: Remorkéry táhnou obří loď duchů od francouzského pobřeží

Paříž
Aktualizováno

Záchranářům se podařilo připojit řetězy k remorkérům opuštěnou 164 metrů dlouhou nákladní loď Modern Express. Ta v Biskajském zálivu nekontrolovaně směřovala k francouzskému pobřeží. Podle serveru francouzského deníku Le Monde je to poslední možný pokus zabránit tomu, aby loď narazila na břeh.

Foto: Loic Bernardin/Marine Nationale, Reuters

Remorkér Centaurus s nakloněnou nákladní lodí Modern Express

Článek

Dvojice remorkérů se snaží odtáhnout Modern Express na místo, kde by byla chráněná před silným vlnobitím, a kde by ji bylo možné vyložit a případně rozebrat.

Posádce španělského remorkéru Centaurus se podařilo předek lodi otočit od břehu směrem k otevřenému moři. Modern Express táhnou rychlostí 5,4 kilometru za hodinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pondělí odpoledne byla loď 44 kilometrů od břehu.

„Prioritou je udržet loď od pobřeží,“ citoval Le Monde mluvčího atlantské námořní prefektury Louise-Xaviera Renauxe. Ten ale varoval, že řetězy, kterými je Modern Express upevněná k remorkérům, se mohou kdykoli přetrhnout. Lodě teď plují na západ od francouzských břehů.

Modern Express veze 3600 tun dřeva a stavebních materiálů. V nádržích má na 300 tun paliva, které by v případě nárazu na břeh mohlo kontaminovat pobřeží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plavbu v Atlantiku u Francie ohrožuje nákladní loď bez posádkyVideo: Reuters

Snahy o zachycení lodi v neděli stejně jako v předchozích dnech zhatila nepřízeň počasí a hlavně vysoké vlny.

Všech dvaadvacet členů posádky loď opustilo minulý týden poté, co se ze zatím nevyjasněných příčin nebezpečně naklonila na bok. Pro námořníky byl vypraven vrtulník.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Náklon lodi dosahuje 40 až 50 stupňů a Emmanuel De Oliveira z Atlantské námořní prefektury řekl BBC, že je „zcela nemožné vrátit ji do kolmé polohy“. Proto s ním není možné vplout do normálního přístavu. Zakotvit musí jinde.

V neděli dopoledne se Modern Express nacházela asi sto kilometrů od jihozápadního pobřeží Francie mezi městy Bordeaux a Biarritz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám