Hlavní obsah

Populisté v Itálii jsou krok od uzavření vládní koalice

Řím

Vládní namlouvání populistů v Itálii se blíží k finále. Prezident Sergio Mattarella poskytl ve čtvrtek lídrům euroskeptického Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigrační Ligy další čas k tomu, aby dojednali podrobnosti o společném vládnutí. Koaliční dohoda stran, které mají dohromady nadpoloviční většinu v obou komorách parlamentu, by mohla být uzavřena v příštích dnech.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Italský prezident Sergio Mattarella

Článek

Dosavadní jednání ztroskotávala na neochotě Ligy se vzdát koaličního partnera, s nímž šla do voleb, a to strany Vzhůru, Itálie (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho. Ta ve středu překvapivě oznámila, že nebude vládní koalici Ligy a M5S bránit, ale že ji nepodpoří.

Spornou by se mezi M5S a Ligou, které sbližuje kritika stávajícího politického a ekonomického směřování země, mohla stát otázka premiérského křesla. O funkci doposud usiloval jak vůdce M5S Luigi Di Maio, tak šéf Ligy Matteo Salvini. Ten argumentoval tím, že středopravá koalice skončila ve volbách jako první. Liga je ale bez Berlusconiho strany mnohem slabší než M5S. M5S má v obou komorách 339 zákonodárců a Liga 183.

Po devíti týdnech marného vyjednávání začal prezident Mattarella uvažovat už o vytvoření úřednické vlády, která by vedla zemi alespoň do konce roku. To podle všeho podnítilo politiky ke snaze se nakonec přece jen dohodnout.

Brzké sestavení italské vlády je důležité i kvůli přípravě návrhu státního rozpočtu na příští rok, což je konfliktní záležitost ve vztahu k Evropské unii. Itálie má vysokou míru veřejného dluhu, a nesplňuje tak kritéria eurozóny. Za to ji Brusel tvrdě kritizuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám