Hlavní obsah

Polský prezident poslal předsedkyni nejvyššího soudu do penze

– Varšava

Předsedkyně nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová je od středy v důchodu. Její penzionování potvrdil polský prezident Andrzej Duda. Stalo se tak na základě sporného zákona, přestože soudkyně argumentovala, že podle ústavy má její funkční období skončit až v roce 2020. Sama Gersdorfová podle mluvčího nejvyššího soudu hodlá ve středu přijít do práce.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Předsedkyně nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová

Článek

Kvůli zákonu o nejvyšším soudu zahájila Evropská komise v pondělí řízení proti Polsku, které může skončit u soudu Evropské unie v Lucemburku. Podle polské opozice zákon umožňuje čistku ve vrcholném justičním orgánu, tedy odeslat do penze asi dvě pětiny ze současných soudců.

Gersdorfová ještě před odchodem na schůzku s prezidentem vydala pokyn, že během její nepřítomnosti ji bude zastupovat nejdéle působící soudce Józef Iwulski, o čemž také informovala prezidenta. „Plány se nezměnily. Paní předsedkyně hodlá zítra (ve středu) být v práci. A jaké budou další osudy paní předsedkyně - například zda se nerozhodne odjet na dovolenou - se dozvíme zítra,“ řekl mluvčí soudu Laskowski.

Po schůzce s prezidentem, které se zúčastnil také soudce Iwulski, zástupce šéfa prezidentské kanceláře Pawel Mucha prohlásil, že předsedkyně Gersdorfová „přechází z moci zákona do penze“ a že prezidentovou vůlí je, aby od středy plnil její povinnosti Iwulski jako nejdéle působící člen nejvyššího soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám