Hlavní obsah

Polsko zavede registr těhotných, má bránit pokoutním potratům

Zákonodárci polské vládní strany Právo a Spravedlnost (PiS) se ve čtvrtek výjimečně přidali k opozici a pomohli zamítnout nejpřísnější protiinterrupční zákon na světě, který by postavil potrat na stejnou úroveň jako vraždu. Zároveň ale PiS v tichosti protlačila zákon o vytvoření registru těhotných žen, který úřadům umožní posílit dohled nad Polkami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tahle právní norma sice na první pohled nevypadá nijak hrozně, podle polského týdeníku Politika však nelze zapomínat, že byla přijata v zemi, kde náboženští fundamentalisté dlouhodobě protlačují právní předpisy mající za úkol přinutit ženy za každou cenu rodit, i kdyby to mělo ohrozit jejich životy.

„Povinný registr je nástrojem, který mohou úřady lehce zneužít k trestnímu stíhání tisíců žen odcházejících do zahraničí, kde v bezpečných podmínkách přerušují i krajně rizikové těhotenství s geneticky poškozeným plodem,“ upozornila Paulina Henningová-Kloská z hnutí Polsko 2050.

Už dost tmářům, protestovali lidé v Ostravě proti polskému potratovému zákonu

Domácí

Polsko má v současnosti nejpřísnější protipotratovou legislativu v Evropské unii. Od ledna letošního roku je umělé přerušení těhotenství možné jen v případě, že geneticky poškozený plod ohrožuje život matky nebo došlo k početí v důsledku trestného činu. Vliv katolické církve je ale tak silný, že polští lékaři mají často strach interrupci vykonat i v případě, že je v souladu se zákonem.

Tisíce ilegálních potratů

Podle oficiálních statistik je v 38milionovém Polsku vykonáno ročně asi tisíc potratů. Desítky tisíc žen přitom nežádoucí těhotenství ukončují buď ilegálně – často s ohrožením života – v Polsku, nebo v zahraničí v rámci takzvané potratové turistiky. A právě tomu chce současná vláda zabránit.

Nedovolili jí potrat, kvůli tomu zemřela. Desetitisíce Poláků vyrazily do ulic

Evropa

„Nedokážu pochopit, proč současná vládní moc tolik nenávidí ženy, že z nich dělá jen reprodukční stroje. Nevím, jestli se má srovnávat počet těhotných s počtem porodů a odhalovat interrupce a spontánní porody. Opravdu nevím, v jakých chorých myslích se rodí takhle idiotské nápady,“ řekl předseda polského Senátu Tomasz Grodzki z opoziční Občanské platformy.

V Polsku zemřela žena, jíž lékaři údajně odmítli provést potrat

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám