Hlavní obsah

Už dost tmářům, protestovali lidé v Ostravě proti polskému potratovému zákonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Už žádná žena nesmí zemřít kvůli protipotratové tmářské politice Polska! Pod tímto heslem vyrazila ve čtvrtek v Ostravě do ulic asi stovka lidí. Důvodem svolání protestu byla smrt třicetileté Izabely S. z polského města Psczyna, která zemřela poté, co lékaři otáleli s odstraněním mrtvého plodu z jejího těla. Případ vyvolal sérii protestů i v Polsku.

V Ostravě lidé protestovali proti potratovým restrikcím v PolskuVideo: Aleš Honous, Právo

 
Článek

Protest začal před budovou polského generálního konzulátu, kde aktivisté přečetli výzvu adresovanou polské konzulce Izabelle Wołłejko-Chwastowiczové a následně tento dopis vhodili do schránky. Poté prošli centrem Ostravy, kde drželi minutu ticha.

Foto: Aleš Honus, Právo

Protest v Ostravě organizátoři svolali po tragické události, kdy v Polsku zemřela třicetiletá žena poté, kdy jí lékaři odmítli provést interrupci již mrtvého plodu.

„Jsme v šoku z toho, jak se jen pár kilometrů od Ostravy uplatňuje protipotratová legislativa a jak se tu jedná s LGBTQ+ komunitou,“ uvedla zástupkyně organizátorů pochodu Gabriela Macečková. Pochod se konal na den polské nezávislosti.

Nacionalisté vyrazili do ulic Varšavy. Pálili fotky Tuska i vlajky EU a Německa

Evropa

„V minulosti se v tento den Poláci statečně stavěli proti neonacistům. Dnes se stavíme společně s nimi na odpor proti zákonům, které jsou v rozporu s lidskými právy,“ dodala Macečeková, která je v Ostravě i zastupitelkou za Piráty.

Foto: Aleš Honus, Právo

V Ostravě protestovali proti potratovým zákonům v Polsku.

V Polsku je v současné době podstoupit interrupci prakticky nelegální. Ukončení těhotenství není možné ani v případech, kdy závažné poškození plodu nedává šanci na donošení miminka.

Nedovolili jí potrat, kvůli tomu zemřela. Desetitisíce Poláků vyrazily do ulic

Evropa

„Polsko, jeho kultura a občané jsou nám obzvláště v tomto regionu velmi blízcí. A je pro nás proto velmi bolestivé sledovat současné dění v jejich zemi. Již před rokem, když tato přísná protiinterrupční politika vešla v platnost, jsme se tady v Ostravě snažili pietním místem vyjádřit Polkám a Polákům veřejnou podporu. Smrtí Izabely se naše nejhorší obavy bohužel naplnily. Touto aktivitou chceme aspoň na dálku všem v Polsku vyjádřit podporu a říct jim, že v tom nejsou sami a že při nich stojíme,” doplnila Andrea Tobolová z iniciativy Gendertlachy a skupiny Adriana – Místo, kde na to nejsi sama.

Reklama

Výběr článků

Načítám