Hlavní obsah

Polsko se pře: Kolaboranti, či hrdinové?

Právo, Pavol Minárik

Některé stránky druhé světové války zůstávají i po desetiletích vysoce ožehavé. Bouřlivý vývoj válečných událostí totiž způsobil i to, že tytéž skupiny s nacisty v různém čase spolupracovaly i bojovaly proti nim. I dnes tak platí, že kdo je pro jedny hrdinný osvoboditel, může být pro druhé sprostý vrah. Vášně okolo ukrajinských nacionalistů jsou dobře známé, nyní podobný spor řeší i Polsko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Ten naplno propukl po nedělních oslavách 75. výročí vzniku kontroverzní Svatokřížské brigády pod patronací polského prezidenta Andrzeje Dudy ve Varšavě. „Jde o jediné polské vojensko-politické seskupení, které během druhé světové války kolaborovalo s nacistickými okupanty,“ upozornil týdeník Polityka.

„Naši otcové bojovali proti nacistům, protože dobře věděli, že to je jejich povinnost vůči vlasti. Nedokázali si představit jakoukoliv spolupráci s okupanty,“ kritizovali oslavy potomci důstojníků podzemní Zemské armády v otevřeném dopise adresovaném prezidentovi Dudovi.

Zároveň mu připomenuli, že vojáci nyní rehabilitované brigády vraždili polské občany včetně Židů a on jako hlava státu by se v žádném případě neměl angažovat v jejich oslavování.

Urážka, vzkázal Dudovi rabín

Za urážku a zneuctění památky všech obyvatel Polska zabitých v boji proti německým nacistům označil nedělní akci i polský hlavní rabín Michael Schudrich, který se jí odmítl zúčastnit.

Slavnostní vzpomínkové mše se naopak zúčastnili i další představitelé vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Konzervativní partaj Jaroslawa Kaczyńského se tak zjevně dva měsíce před parlamentními volbami v zemi (budou 13. října) rozhodla rehabilitovat i jednotku, která za války bojovala především proti Rudé armádě a jejíž existenci dlouhodobě glorifikuje krajní pravice v zemi, o jejíž hlasy PiS usiluje.

Kontroverzní brigáda byla podle některých historiků kvůli primární protisovětské orientaci Němci tiše tolerována, podle jiných zdrojů dokonce i vyzbrojována.

„Svatokřížská brigáda byla nástrojem gestapa, SS a abwehru. Podílela se na vraždění Židů i členů podzemních osvobozeneckých hnutí a partyzánů spojených s levicovými silami tehdejšího odboje,“ podotkl dále magazín Polityka.

Osvobodili koncentrák v Česku

Z českého pohledu není nezajímavé, že na konci války zmíněná brigáda na útěku před postupující Rudou armádou přešla na území Česka.

Dle všeho se tak stalo se souhlasem ustupující německé armády, v tuzemsku se však polská jednotka zapojila i do protinacistických akcí. Členové polské brigády tak osvobodili koncentrační tábor Holýšov v západních Čechách, kterým prošla zhruba tisícovka žen. Svatokřížská brigáda se tak stala jediným polským vojenským seskupením, které osvobodilo koncentrační tábor v zahraničí.

Oficiální rehabilitace kontroverzní brigády začala již v únoru minulého roku, když premiér Mateusz Morawiecki navštívil hroby jejích příslušníků v Mnichově. Památníky polských obětí nacismu v nedalekém bývalém koncentračním táboře v Dachau však ignoroval.

Šéf polské vlády v týž den prohlásil, že během druhé světové války „existovali židov­ští spolupachatelé holokaustu“, což se setkalo s ostrou kritikou polských i světových židovských organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám