Hlavní obsah

Polsko je jako putinovské Rusko, kritizoval poměry Tusk

Předseda Evropské rady Donald Tusk na Twitteru tvrdě kritizoval politiku polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), jejíž počínání přirovnal k současnému Rusku pod vedením Vladimira Putina. Polská premiérka Beata Szydlová se v odpovědi na Tuska obořila, že útočí na Polsko.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Portál Politico poznamenal, že Tuskovo jednání nahrává spekulacím o jeho politické budoucnosti v rodném Polsku. Tuskovi totiž mandát v čele Evropské rady skončí v roce 2019, následující rok se pak v Polsku budou konat prezidentské volby, kterých by se mohl zúčastnit.

„Poplach! Ostrý spor s Ukrajinou, izolace v Evropské unii, odklon od právního státu a nezávislosti soudů, útok na sektor nevládních organizací a svobodná média - strategie PiS, nebo plán Kremlu? Je to příliš podobné, než aby člověk mohl v klidu spát,” napsal Tusk. Ve svém tweetu zmínil kroky polské vlády, které Evropská unie kritizuje.

Kontroverzní odkaz na Osvětim

„Donald Tusk jako předseda Evropské rady pro Polsko nic neudělal. Dnes zneužívá svůj post k útoku na polskou vládu, čímž útočí na Polsko,” odpověděla na Tuskův tweet Szydlová.

Nedělní Tuskova výtka není první, kterou veřejně adresoval polské vládě. V červnu například kritizoval Szydlovou, že protiimigrační stanovisko své vlády hájila odkazem na nacistický vyhlazovací tábor v Osvětimi. Szydlová tehdy prohlásila, že Osvětim je připomínkou toho, že pro ochranu občanů musí být učiněno vše. Tusk také s nelibostí opakovaně komentoval spornou polskou justiční reformu.

Reklama

Výběr článků

Načítám