Hlavní obsah

Politikovi se může ukázat prostředníček, rozhodl soud v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

V Rakousku se politikům smí ukázat prostředníček a mohou se také častovat anglickou nadávkou „fuck”, napsal server salzburg24.at s odvoláním na rozhodnutí odvolacího soudu.

Foto: Profimedia.cz

Tohle gesto musejí rakouští politici zkousnout, rozhodl soud.

Článek

Soud řešil stížnost předsedy protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho na video levicového uskupení Linkswende jetzt. Podle soudu chrání takové projevy - jsou-li proneseny v politickém kontextu - svoboda slova.

Vídeňský krajský soud uvedl, že „odmítnutí vedoucího politika” může být vyjádřeno „takovým šokujícím a provokativním způsobem”, to je „základní část svobody projevu”.

Uskupení Linkswende jetzt před loňskými parlamentními volbami zveřejnilo na serveru YouToube video, v němž lidé zvedali prostředníček a doprovázeli toto gesto nadávkou „Fuck Strache“.

Podle skupiny Linkswende jetzt nynější rozhodnutí soudu znamená, že - učiní-li tak v politickém kontextu - může nyní v Rakousku každý bez obav jakémukoli politikovi ukázat prostředníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám