Hlavní obsah

Politici se loučí s Chirakem, Le Penová na žádost rodiny chybí

Paříž

Ve Francii se v pondělí loučí s bývalým prezidentem Jacquesem Chirakem, který zemřel minulý čtvrtek ve věku 86 let. Pietních akcí se účastní domácí politici včetně prezidenta Emmanuela Macrona i státníci ze tří desítek zemí. Českou republiku zastupuje předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Foto: Philippe Wojazer, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron vzdává hold bývalé hlavě Francie zesnulému Jacquesu Chirakovi

Článek

V poledne se v pařížském kostele Saint-Sulpice koná zádušní mše, které se účastní francouzští i zahraniční politici. Chybět bude předsedkyně francouzského krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penová. Podle francouzských médií se rozhodla vyhovět Chirakově rodině, která si její přítomnost nepřála, i když protokolárně má jako poslankyně na účast právo.

Le Penová na Twitteru napsala, že se s lítostí podřídí „odmítání Chirakovy rodiny respektovat republikánské zvyklosti“.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Bývalý francouzský premiér Alain Juppé s manželkou přicházejí na ceremonii posledního rozloučení s exprezidentem Jacquesem Chiracem

„Myslím, že prezident Jacques Chirac byl bez jakýchkoli pochyb nepřítelem rodiny Le Penových. To je dědictví, které bychom měli nadále chránit," řekl ještě před oznámením Le Penové o neúčasti na mši v rozhovoru s tiskem ministr pro státní rozpočet Gérald Darmanin.

Francouzská média připomínají, že Chirac, který stál v čele země v letech 1995 až 2007, byl vždy proti jakékoli dohodě s krajní pravicí. V roce 2002 se odmítl zúčastnit debaty mezi dvěma koly voleb prezidenta s dřívějším šéfem Národního sdružení (tehdy Národní fronty) a otcem Le Penové Jeanem-Marie Le Penem. Argumentoval jeho „netolerancí a nenávistí”.

Zemřel Jacques Chirac

Evropa

Le Pen, který tehdy poprvé postoupil do druhého kola prezidentských voleb, mu tento postoj podle francouzského tisku nikdy neodpustil. Na Twitteru po oznámení Chirakova úmrtí napsal, že „i nepřítel si zaslouží respekt, když zemře“.

Ve tři hodiny odpoledne celá Francie uctí bývalou hlavu státu minutou ticha.

Chirac bude večer pohřben v rodinném hrobu na hřbitově Montparnasse. Akt se odehraje v úzkém rodinném kruhu bez přítomnosti veřejnosti. Ta se s ním mohla rozloučit v neděli v Invalidovně.

Na náhrobku, pod nímž spočívají ostatky exprezidentovy starší dcery Laurence, která zemřela ve věku 58 let před třemi lety, je už připraven nápis s Chirakovým jménem a lety jeho života.

Foto: Tereza Nováková, ČTK

Hrob Jacquese Chiraka na pařížském hřbitově Montparnasse

Reklama

Výběr článků

Načítám