Hlavní obsah

V Minsku se demonstruje, jednoho z protestujících zabila výbušnina

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

V běloruském Minsku a dalších větších městech se i v pondělí večer sešli další demonstranti. Nelíbí se jim výsledky prezidentských voleb, které opět vyhrál Alexandr Lukašenko. Podle opozice v čele se Svjatlanou Cichanouskou byly výsledky zfalšovány. Proti demonstrantům zasahuje policie. Jednoho z protestujících údajně zabila bomba, která mu vybuchla v rukou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v MinskuVideo: AP

 
Článek

O úmrtí jednoho demonstranta informovala mluvčí ministerstva vnitra. Podle ní chtěl muž podomácku vyrobenou výbušninu hodit směrem k zasahujícím policejním jednotkám. Nezávislí novináři informující z místa činu však uvádějí, že obětí se stal muž, který byl zabit policejním zábleskovým granátem.

Policie v Minsku před dalšími protesty preventivně uzavřela všechny stanice metra v centru města. Podle informací serveru Novaja Gazeta zadržuje kolemjdoucí i cyklisty, kteří se zdržují poblíž. Některé demonstranty podle agentury Reuters bije obušky.

Policisté nasadili rovněž zábleskové granáty a gumové projektily. Desítky lidí byly zadrženy. V některých částech města lidé budují barikády z květináčů, odpadkových košů a dalších věcí, které na ulici objeví, uvedla na Twitteru polská televizní stanice Belsat, která vysílá v běloruštině. Při střelbě gumovými projektily, které na jedné z ulic běloruské metropole použili muži ve vojenských uniformách bez označení, utrpěla zranění nohy i novinářka běloruského listu Naša Niva.

Velká náměstí i centra blokují členové bezpečnostních sil i v dalších větších běloruských městech jako Grodno a Brest.

Demonstranti jsou ovce řízené z Česka, tvrdí Lukašenko

Evropa

V Minsku blokuje policie náměstí Nezávislosti i Oktyabrské náměstí, kam je povolen vjezd pouze vozům veřejné dopravy. Z „technických důvodů“ jsou uzavřeny také přilehlé obchody či lékárny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bělorusové v neděli vyrazili do ulic demonstrovat proti výsledku voleb.

21 trestních případů

Běloruská policie také v pondělí zatkla reportéra ruské zpravodajské televizní stanice RT Konstantina Pridybaila (později byl propuštěn) a také provozovatele televizního kanálu Belsat Vitalije Dubika.

Bělorusové vyšli po volbách do ulic, tvrdě proti nim zasáhli

Evropa

Několik nezávislých ruských novinářů bylo zatčeno už v neděli večer, kdy vyšly do ulic v Minsku tisíce lidí. Bezpečnostní síly proti nim nasadily také slzný plyn, zábleskové granáty, gumové projektily a vodní děla. Vyšetřovatelé řeší po nedělní demonstraci celkem 21 podezření z trestného činu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Člen bezpečnostních sil gestikuluje nad mužem.

Protesty se přenesly i do zahraničí. U běloruského velvyslanectví v Kyjevě se střetli s demonstranty policisté. Protestující přišli před ambasádu s transparenty „Za naši a vaši svobodu“. Jednoho z nich se snažila policie zatknout poté, co na budovu ambasády hodil vejce.

Protesty v Bělorusku po prezidentských volbách: Nejméně jeden mrtvý, desítky raněných

Evropa

Při protestech dosud zemřel nejméně jeden člověk, kterého srazila policejní dodávka, další desítky lidí utrpěly zranění. Úřady se o obětech nezmiňují.

Současný prezident Alexandr Lukašenko podle volební komise získal 80,23 procenta hlasů, hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská jen 9,9 procenta. Ta se ale prohlásila za vítězku a opozice tvrdí, že volby byly zfalšované, a proto podala Cichanouská stížnost k ústřední volební komisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám