Hlavní obsah

Policie střelce z kodaňského obchodu znala. Mezi oběťmi jsou i dva 17letí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánská policie uvedla, že 22letý Dán, který v neděli zastřelil tři lidi v nákupním středisku Fields, jí byl znám, ale jen okrajově, uvedl list The Guardian. Muž už byl obviněn z vraždy a v pondělí stane před soudcem.

Útok v obchodním centru v KodaniVideo: AP

 
Článek

O tom, že podezřelého policie znala, ale „jen okrajově“, informoval policejní velitel Søren Thomassen.

Muž měl údajně problémy s duševním zdravím. Podle některých neověřených zdrojů na sociálních sítích bral antipsychotikum kvetiapin určené pro léčbu příznaků schizofrenie, bipolární afektivní poruchy a úzkostí.

Střelba v kodaňském obchodním centru si vyžádala tři mrtvé, zadržen byl 22letý Dán

Evropa

Thomassen uvedl, že spekulovat o motivu je předčasné, nic ale nenasvědčuje tomu, že šlo o teroristický útok nebo o rasisticky motivovaný čin. To se ovšem může ještě během vyšetřování změnit.

Zdůraznil, že rozsáhlé vyšetřování potvrdilo, že útočník jednal sám bez komplice.

Při střelbě, k níž došlo v neděli pozdě odpoledne, zemřeli tři lidé a další čtyři jsou těžce zranění. Mezi mrtvými je jeden čtyřicátník a dva mladí lidé, více Thomassen neuvedl. Policie pak podle BBC upřesnila, že zabitými jsou dva 17letí Dánové, mladík a slečna, a 47letý ruský občan.

Foto: Mads Claus Rasmussen, ČTK/AP

Policisté před obchodním střediskem u Kodaně

Pózoval se zbraní?

Policie neuvedla jméno podezřelého, ale spekuluje se, že by mohlo jít o Noaha Esbensena, který na YouTube zveřejnil několik videí „Nestarám se“, kde držel zbraň SIG Sauer 200 STR (Scandinavian Target Rifle), kterou používají ve Skandinávii sportovní střelci. V jednom si přiložil k hlavě pistoli.

Na záběrech na sociálních sítích je vidět mladého muže v kalhotách pod kolena, zřejmě khaki, kotníkových botách a v černé vestě, možná protistřepinové, jak drží v ruce zbraň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám