Hlavní obsah

Střelba v kodaňském obchodním centru si vyžádala tři mrtvé, zadržen byl 22letý Dán

Kodaň
Aktualizováno

V nákupním centru Fields v dánské metropoli Kodani zazněly v neděli odpoledne výstřely, tři lidé byli zastřeleni, další tři jsou v kritickém stavu, oznámil v noci na pondělí velitel kodaňské policie Sören Thomassen. Už dříve informovla, že na místě útoku byl zadržen 22letý střelec.

Foto: Claus Bech, ČTK/AP

Policisté odvádějí jednu osobu. Zadržen byl podezřelý 22letý Dán.

Článek

Kodaňská policie uvedla, že vyjížděla k ohlášené střelbě. Podle policejního šéfa na místě zůstalo několik mrtvých. Zadrženým podezřelým je 22letý Dán.

Šéf kodaňské policie Sören Thomassen na tiskové konferenci nevyloučil, že šlo o teroristický čin.

Informaci o střelbě v nákupním středisku Fields, které se nachází nedaleko kodaňského letiště, policisté obdrželi krátce po 17:30. Policisté uvedli, že v centru Fields zasahovali ve velkém počtu. Na místě byly také vozy záchranné služby. Všechny silnice v okolí byly uzavřeny, mimo provoz byla také blízká linka metra.

Lidé v panice utíkali

Na záběrech ze sociálních sítí bylo vidět, jak lidé v panice utíkají z nákupního centra.

"Nejprve jsem si myslela, že je to zloděj, když jsem uslyšela střelbu, skočila jsem rychle za pult v obchodě," popsala dánské televizi Rikke Levandovská. "Střílel do lidí, ne do stropu ani do podlahy," dodala.

„Bylo to šílené,“ řekla deníku Berlingske jedna z žen v centru, majitelka obchodu. Podle ní zaznělo několik výstřelů a lidé začali utíkat. Pak zavřela svůj obchod a odešla.

Nakupující v centru byli vyzváni, aby zůstali na bezpečném místě a počkali na policii. Před budovu jich podle médií vyběhla více než stovka.

Nákupní centrum Fields patří k největším ve Skandinávii, uvedla agentura AP.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Policie a záchranáři před kodaňským obchodním centrem

Policie doplnila, že hlídky byly poslány do širokého okolí centra i na letiště, nicméně nemá informace o tom, že by se na útoku podílel ještě někdo další.

Zrušený koncert

Kvůli střelbě byl také zrušen koncert britského zpěváka Harryho Stylese v nedaleké sportovní hale Royal Arena, který měl začít v osm večer. Organizátoři nejprve podle BBC oznámili, že bude posunut o hodinu, posléze ale akci zrušili z "bezpečnostních důvodů:. Za dohledu policie poté směřovaly tisíce mladých hudebních fanoušků na zastávky veřejné dopravy.

Záběry údajného útoku v centru

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Lidé vybíhají z obchodního centra v Kodani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám