Hlavní obsah

Policie se snaží zabijáka dostat živého, ráno chystal další útok

– Toulouse • Aktualizováno
Novinky,

Francouzská policie stále obléhá dům muslimského radikála Mohammeda Meraha, který zastřelil tři židovské děti, rabína a trojici francouzských výsadkářů. Francouzská televize BFM informovala o jeho zatčení, pak zprávu dementovala. Policie uvedla, že se dál vyjednává. Střelec dopoledne oznámil, že je připraven se vzdát ve 14:30. Pokud by tak neučinil, policie byla připravena zadržet ho silou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuovaný bytový komplex, ve kterém se skrývá podezřelý střelecVideo: Reuters

 
Článek

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy při setkání s představiteli muslimské menšiny na jihu země tvrdil, že se podezřelý vrah chystal dnes k novému útoku.

Francouzská policie uvedla, že jej chce dopadnout živého. Obává se, že by muž mohl obrátit zbraň proti sobě. Před polednem přestal podle sdělení ministra vnitra Claude Guéanta s policisty komunikovat, po poledni ale komunikaci obnovil. Uvedl, že se radikalizoval při dvou cestách do Afghánistánu a Pákistánu v salafistické skupině.

Francouzská policie vyšetřuje i noční jedenáctiminutový telefonát Meraha do stanice France 24, kde oznámil plán zveřejnit video z vražd. Sdělil, že natočil všechny vraždy. Novinářka Ebba Kalondová, které se muž představil jako pachatel činů z Toulouse a Montaubanu, uvedla, že volající klidným hlasem řekl, že se mstil za zákaz nošení muslimských šátků, účast Francie na válce v Afghánistánu a situaci Palestinců. „Buď půjdu do vězení s hlavou zdviženou, anebo s úsměvem na rtech na smrt,“ řekl na závěr.

Akce k jeho dopadení odstartovala kolem třetí ráno. Nasazena byla speciální jednotka RAID. Třiadvacetiletého Meraha se však nepodařilo zaskočit. Po policistech střílel a tři zranil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzská policie obklíčila zabijáka vojáků a židovských dětíVideo: Reuters

První vyjednávání odmítl, dopoledne ale řekl, že je ochoten se vzdát. Na důkaz dobré vůle vyhodil z okna svůj kolt, jímž zastřelil tři židovské děti, když se mu zasekla pistole. Kolt vyměnil za telefon, aby mohl jednat, uvedla BBC.

Foto: Pascal Parrot, Reuters

Francouzská policie při zásahu v souvislosti s pátráním po střelci.

Současně ale uvedl, že má další zbraně včetně automatů Kalašnikov a Uzi.

Později dopoledne policie evakuovala domy v sousedství a tři sta jejích mužů se připravilo k případnému zásahu, pokud by se muž nevzdal a rozhodl se bojovat. Podle novinářů na místě aktivita policie před polednem vzrostla.

Ráno byli zadrženi i příbuzní střelce včetně jeho bratra. Právě z bratrova počítače komunikoval Mohammed s první ze svých obětí.  [celá zpráva]

V bratrově autě se našly výbušniny.

Tajná služba o muži věděla

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dopoledne v krátkém vystoupení pogratuloval policii, že zasáhla tak rychle, přestože střelec ještě nebyl zneškodněn. "Myslím na oběti a na policisty, kteří byli zraněni v noci," dodal s tím, že akce ukazuje, že terorismus nezlomí francouzskou společnost a její jednotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trénink zásahu elitní jednotky RAIDVideo: Reuters

O možném selhání police se zatím nemluví, i když mezi jednotlivými útoky byly třídenní pauzy a hned po prvním se vědělo, že zabitý voják komunikoval s někým po e-mailu ohledně prodeje motorky. [celá zpráva]

Je ale možné, že policie si po první vraždě neuvědomila, o jak závažný případ se jedná. Spekulovala o mstě.

Foto: ČTK

Policie na jihu Francie zasáhla proti podezřelému ze série vražd - ilustrační mapka

Meraha měla v hledáčku i tajná služba, protože byl v Afghánistánu a v Pákistánu. Zřejmě ho sledovala kvůli možným vazbám na islámské radikály. V Afghánistánu byl Merah zadržen, ovšem kvůli běžnému zločinu a ne v souvislosti s terorismem.

Útěk z afghánské věznice

V červnu 2008 se mu podařilo utéci z věznice Sarposa v afghánském Kandaháru. Uteklo z něj přes 1000 vězňů včetně 400 bojovníků radikálního afghánského hnutí Tálibán. Vězně osvobodila asi třicítka vzbouřenců, kteří pronikli do areálu poté, co byla zeď věznice proražena. Narazilo do ní auto plné výbušnin. [celá zpráva]

Foto: Novinky, Mapy.cz

O Merahově útěku informoval ve středu představitel kandahárské vězeňské služby. Podle Gulama Farúka byl vězněn kvůli bombovým hrozbám. Zadržen byl 19. prosince 2007, odsoudili ho na tři roky. Farúk uvedl, že není schopen potvrdit jeho identitu, ale že ve vězení byl muž se stejným jménem, který byl označován za Francouze.

Tvrzení Farúka ale popřela afghánská vláda. Podle jiných zdrojů byl muž zadržen v Afghánistánu v roce 2010 v souvislosti s trestným činem, který neměl nic společného s terorismem.

Podle listu Le Monde se pokoušel vstoupit v roce 2010 mezi dvěma cestami do Afghánistánu do cizinecké legie. Opustil ji po prvním dni. V témže roce chtěl vstoupit i do armády, ale odmítli ho jako psychicky labilního i kvůli jeho záznamům v trestním rejstříku.

Židovské oběti pohřbili v Izraeli

Těla 30letého rabína a tří dětí ve věku tři až osm let mezitím v úterý přepravili z Toulouse do Izraele. Ve středu se pak v Jeruzalémě konal jejich pohřeb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb obětí toulouského masakru v JeruzáleměVideo: Reuters

Zabiják z Toulouse a Montaubanu

Střelcem je 23letý Francouz z Toulouse Mohammed Merah, jehož matka je Alžířanka. Pochází z konzervativní muslimské rodiny, má čtyři sourozence.

Hlásí se k Al-Káidě, považuje se za bojovníka džihádu. Uvedl, že mstí palestinské děti a jeho akce je odplatou francouzské armádě za její akce v zahraničí, mimo jiné v Afghánistánu.

Podle francouzské police byl několikrát v Afghánistánu a v Pákistánu, kde prodělal výcvik. V afghánském Kandaháru byl údajně v roce 2007 zadržen kvůli bombovým hrozbám, uvedla zástupce tamní věznice. Z vězení měl o rok později s pomocí radikálů z hnutí Tálibán uprchnout společně se stovkami dalších vězňů. Úřady později toto tvrzení zpochybnily.

Střelec, který pracoval jako mechanik, se v minulosti hlásil také k politickému hnutí Forzane Aliza (Rytíři cti), které ve Francii z islámských pozic otevřeně kritizuje nespravedlnosti ve společnosti a v poslední době vedlo kampaň proti prezidentovi Nicolasi Sarkozymu i růstu vlivu krajní pravice.

Radikalizoval se v roce 2011, když byl krátce zadržen pro násilný trestný čin. Dopustil se zřejmě i dalších trestných činů. 

Merah překročil zákony ve Francii 18krát. Trestán byl už jako mladistvý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám