Hlavní obsah

Podpálíme svět. Ruský moderátor Solovjov znovu blouznil

Moskva

Místo zastavení invaze na Ukrajinu a usilování o zmírnění sankcí se Kreml chystá podkopávat západní demokracie a podporovat separatisty po celém světě. V pořadu Večer s Vladimirem Solovjovem o tom hovořil sám moderátor s dalšími hlásnými troubami Kremlu.

Foto: Profimedia.cz

Moderátor Vladimir Solovjov.

Článek

„Používají na nás taktiku kobercového bombardování a ničí všechno, odepírají nám přístup k šíření informací. My jsme ale přišli k rozumu a začali jsme pronikat do jejich obrany partyzánsky: pod jinými jmény, s jinými lidmi, novými způsoby,“ přiznala před časem bez okolků například vedoucí prokremelských médií RT a Sputnik Margarita Simonjanová.

Nejlepší ruští propagandisté nyní koumají, jak „zvolit“ v zahraničí politiky přátelské ke Kremlu, aby to v zemích vyvolalo takové vnitřní nepokoje, že by se sankce vůči Rusku staly luxusem, který si Západ nemůže dovolit.

Jeden z analytiků v Solovjovově pořadu například litoval, že Rusko nezačalo pomocí médií a opozice dříve ovlivňovat veřejné mínění v Itálii, kde se budou v září konat předčasné volby. Teď by k tomu byla ideální příležitost, prohlásil, jako by takové metody zahraniční politiky byly naprostou samozřejmostí.

Británie za podporu Putina uvalila sankce na vlastního občana

Evropa

Solovjov se svými hosty hovořil také o tom, že by se Rusko mělo pokusit Donaldu Trumpovi pomoci ke znovuzvolení americkým prezidentem. „Kalifornie, New York i San Francisco by se zbláznily. Bylo by skvělé vidět, jak Američané bojují sami proti sobě,“ rozjel Solovjov diskusi.

O nevalné erudici diskutujících ale svědčí například to, že vůbec nepostřehli, že Trump už přestává být mezi republikány favoritem, stále více jich dává přednost floridskému guvernéru Ronu DeSantisovi.

Trump přestává dominovat republikánským průzkumům

Amerika

Moskva tvrdí, že pokud by v současné chvíli byl americkým prezidentem právě Trump a nikoliv Joe Biden, k válce by nedošlo, protože by Rusku naslouchal. Trump je osobnost, za kterou lidé stojí, nebo jí opovrhují. „A to je skvělé, způsobilo by to konfrontaci,“ pokračoval Solovjov.

Republikáni by podle něj měli vyhrát následující sněmovní volby. „A my bychom jim v tom měli pomoci. Podpálíme celý svět,“ dodal.

Sám Trump v únoru, tři dny po zahájení války, invazi na Ukrajinu odsoudil a uvedl, že se za Ukrajince modlí.

Rusko už do amerických prezidentských voleb podle zpravodajských služeb v minulosti zasáhlo, a to na příkaz prezidenta Vladimira Putina. V roce 2016 se tak stalo s cílem uškodit kampani demokratické kandidátky Hillary Clintonové a naopak posílit pozici právě Donalda Trumpa.

Vyšetřování zvláštního poradce ministerstva spravedlnosti USA Roberta Muellera zkoumalo četná spojení mezi Trumpovou kampaní a ruskými představiteli. Mueller ale s vyšetřovateli nakonec dospěl k závěru, že nemá dostatek důkazů pro vznesení obvinění ze spiknutí vůči Trumpovi či jeho spolupracovníkům.

Zatímco v Solovjovově pořadu zní slova o ovlivňování voleb jako pravidelná činnost, dosud Moskva veřejně odmítala, že by se kdy zapojila do ovlivňování voleb v zahraničí.

„Absolutně nepodložené. Rusko nezasahovalo do voleb a nezapojovalo se do kampaní vůči žádným kandidátům,“ říkal po Muellerově zprávě mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin už v roce 2017 říkal novinářům: „Sledujte mé rty: Ne.“ Slovo „ne“ přitom tehdy řekl, na rozdíl od zbytku věty, v angličtině.

Reklama

Výběr článků

Načítám