Hlavní obsah

Trump přestává dominovat republikánským průzkumům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejen demokratický prezident USA Joe Biden, ale patrně i jeho republikánský předchůdce Donald Trump ztrácí podporu mezi voliči své politické strany. Rok a půl po odchodu z Bílého domu zůstává Trump v republikánském táboře nejsilnějším hráčem, jeho dominanci ovšem podle průzkumů z posledních týdnů ohrožuje guvernér státu Florida Ron DeSantis.

Foto: Ellen Schmidt, ČTK/AP

Republikánský guvernér amerického státu Florida Ron DeSantis

Článek

Někteří analytici to spojují s Trumpovou fixací na předloňskou volební porážku a s vyšetřováním jeho povolebních snah v Kongresu, které exprezidenta ukazuje v nelichotivém světle.

Trump si sice udržuje náskok na potenciální soupeře v celoamerických sondážích, výrazně hůře už ale pro něj vyznívají čísla z některých států USA. Dvojice čerstvých průzkumů ukazuje jasný náskok DeSantise na Floridě, výsledkem dalších dotazování v Michiganu a státě New Hampshire byly rozdíly mezi dvěma muži pod úrovní statistické odchylky. New Hampshire je přitom z hlediska předvolební kampaně klíčový, neboť tradičně stojí na začátku cyklu stranických primárek.

Biden vyčetl Trumpovi nedostatek odvahy k zastavení útoku na Kapitol

Amerika

Ty se rozběhnou až ve volebním roce 2024, spekuluje se však, že Trump by mohl novou kandidaturu do Bílého domu oznámit už letos. Bývalá hlava státu neustále dává najevo, že o prezidentskou funkci bude znovu usilovat, a výrazně se zapojuje do probíhajících primárek před kongresovými a státními volbami. Zároveň Trump pokračuje v popírání své porážky z roku 2020.

Trumpův vliv je zásadní 

Přes veškeré pochybnosti kolem avizované nové kandidatury zůstává Trumpův vliv v Republikánské straně zásadní. „Trumpismus neumírá, přestože Trump začíná být irelevantní,“ prohlásil o víkendu republikánský kongresman Adam Kinzinger, který je členem zmíněné sněmovní komise. V primárkách před listopadovými volbami se zatím poměrně dobře daří kandidátům, které bývalý prezident podpořil, zatímco i mnozí další kopírují jeho politický styl.

„Republikáni zjevně vnímají Trumpa jako svou nejdůležitější politickou osobnost... Ale když se dívají kupředu, spíše než dozadu, víc a víc republikánů říká: ‚Dost. Nechci se soustředit na minulost, chci se soustředit na budoucnost‘,“ řekl Luntz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám