Hlavní obsah

Muž při požárech ve Španělsku těsně unikl smrti. Jeho úprk zachytila kamera

Tábara
Aktualizováno

Jen těsně unikl nedaleko města Tábara na severu Španělska smrti muž, který bojoval proti rozsáhlému požáru vegetace. Na videu, které v úterý zveřejnil list The Guardian, se před širokou stěnou rudých plamenů rýsuje obrys jeho bagru. Oheň se po suché trávě ale rychle šíří a po několika vteřinách stroj zcela pohltí. Po chvíli se přímo z ohně vynoří muž, který klopýtá, ale plamenům nakonec uniká, i když na něm hoří kus oblečení.

Foto: Guillermo Martinez, Reuters

Muž podcenil rychlost, s jakou se plameny šířily. Smrti unikl jen těsně.

Článek

Zhruba padesátiletý Ángel Martín Arjona v pondělí kopal bagrem příkopy kolem města Tábara v provincii Zamora, aby jej pomohl ochránit před blížícím se požárem.

Rychle se šířící oheň jeho bagr pohltil, ale muži se podařilo těsně uniknout. Utrpěl ovšem těžké popáleniny. Helikoptéra Arjonu poté převezla do fakultní nemocnice ve Valladolidu.

Bylo děsivé vidět, jak rychle se oheň šířil.
autor videa s prchajícím Arjonou

„Ten oheň mohl spálit všechno, naprosto všechno. Ale nestalo se tak, protože máme dobré profesionály a lidi, kteří mají odvahu nás chránit,“ řekl agentuře Reuters Arjonův přítel, mechanik Juan Lozano.

V Saském Švýcarsku u českých hranic hoří skalní most Bastei

Evropa

Teploty ve Španělsku pomalu klesají a osmidenní vlna horka se blíží ke konci. Desítky lesních požárů ale zničily téměř 30 000 hektarů půdy. Mnoho z nich stále není uhašeno.

Jiní neunikli

V pondělí místní vláda autonomní oblasti Kastilie-León oznámila, že nalezla tělo devětašedesátiletého pastýře ve spálené oblasti u města Escober. O den dříve potvrdila smrt dvaašedesátiletého hasiče, který před ohněm při práci nestačil utéct stejně rychle jako jeho kolegové.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Požár se rozšířil do kopců v okolí města Tábara.

„Bylo děsivé vidět, jak rychle se oheň šířil,“ řekl agentuře AP autor videa s prchajícím Arjonou. „Vmžiku začal hořet nový keř,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám