Hlavní obsah

Počítačový virus zasáhl světové firmy, postižen byl i Černobyl

– Kyjev • Aktualizováno

Firmy v řadě evropských zemí se v úterý staly terčem kybernetického útoku. Postižena byla dánská přepravní společnost Maersk či ruský ropný gigant Rosněfť. Obzvláště rozsáhlý byl útok na Ukrajině, kde se terčem stala i jaderná elektrárna Černobyl, pošta, největší distribuční energetická společnost UkrEnergo i centrální banka.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Postižen byl americký nadnárodní potravinářský koncern Mondelez, přední přepravce Maersk, francouzský výrobce stavebnin St. Gobain, ruská ropná společnost Rosněfť, britská reklamní firma WPP či výrobce letadel Antonov.

Akce neidentifikovaných útočníků podle prohlášení napadených  institucí na Ukrajině narušily jejich operace. Postižena byla i černobylská jaderná elektrárna, kde podle agentury AFP byli technici nuceni přerušit měření radioaktivity. Mezi dalšími postiženými podniky byla státní pošta, největší státem vlastněná banka Oschad bank, největší energetický distributor UkrEnergo a alespoň částečně i vládní počítačová síť.

Centrální banka uvedla, že se stala terčem „neznámého viru“, a v prohlášení dodala, že věří, že je proti kyberútokům dostatečně zabezpečená. Ruský Rosněfť musel kvůli útoku přejít na rezervní řídicí systém.

Podle agentury Interfax-Ukrajina se virus chová podobně jako vyděračský virus WannaCry, jehož původci po napadených požadovali výkupné. To pro stanici BBC potvrdil i počítačový expert z Univerzity v Surrey Alan Woodward.

„Zdá se, že je to verze vyděračského viru (ransomware), který se objevil loni. Zločinci ho počátkem letošního roku zaktualizovali, když došlo k porážce některých jeho aspektů. Ten ransomware se nazýval Petya a jeho aktualizovaná verze Petrwap,“ uvedl Woodward.

Jak probíhá útok vyděračského viru
Viry označované souhrnným názvem ransomware nejprve napadnou počítače a jejich škodlivý kód zařízení uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Reklama

Související články

Vyděračský virus napadl továrnu Hondy

V posledních týdnech nebylo o vyděračském viru WannaCry takřka slyšet. To ale neznamená, že by se i nadále nešířil internetem, právě naopak. Tomuto nezvanému...

Výběr článků

Načítám