Hlavní obsah

Vyděračský virus napadl továrnu Hondy

Novinky, mif

V posledních týdnech nebylo o vyděračském viru WannaCry takřka slyšet. To ale neznamená, že by se i nadále nešířil internetem, právě naopak. Tomuto nezvanému návštěvníkovi se dokonce podařilo zavirovat důležité systémy v jedné japonské továrně automobilky Honda. Ta tak musela být uzavřena.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

WannaCry útočil v polovině minulého měsíce. Tehdy zvládnul za pouhých pár hodin infikovat více než 300 000 počítačů ve 150 zemích světa.

Pak se po něm doslova slehla zem, kvůli čemuž patrně někteří uživatelé nabyli falešného pocitu bezpečí. Rozhodně to platí i o bezpečnostních expertech, kteří měli na starosti počítačové systémy v japonské Hondě.

Minulý týden se tak systémy této automobilky staly obětí právě vyděračského viru WannaCry. A to i přesto, že obrana před ním je relativně jednoduchá – stačí nainstalovat aktualizaci, která vstupu tohoto nezvaného návštěvníka do Windows zamezí.

Továrna ve městě Sayama, která jinak produkuje na tisícovku aut denně, tak musela být na několik dní odstavena.

Jak připomněl server Cnet, s vyděračským virem WannaCry má nepříjemné zkušenosti i další automobilka. Útok totiž již dříve postihl společný podnik Renault-Nissan. Tento koncern tak byl na čas nucen zastavit produkci například v Japonsku či Indii.

Jak probíhá útok viru WannaCry 

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Je však nutné zdůraznit, že ani po zaplacení výkupného uživatelé nemají jistotu, že se k datům dostanou.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Druhá verze vyděračského viru WannaCry

WannaCry se začal internetem šířit v polovině května. Za pouhých pár hodin stihl nakazit více než 300 000 počítačů ve více než 150 zemích světa. Takřka polovina všech zachycených detekcí (45,07 %) připadá na Rusko. Je to dáno tím, že především v tamních chudých lokalitách ještě uživatelé hojně používají zastaralý operační systém Windows XP, který byl vůči škodlivému kódu WannaCry nejvíce zranitelný.

Druhou a třetí příčku pak zaujaly Ukrajina (11,88 %) a Tchaj-wan (11,55 %). Ostatní státy, které se dostaly v žebříčku nejpostiženějších zemí do první desítky, měly podíl tak v řádech jednotek procent. Šlo například o Egypt, Indii či Filipíny.

Česká republika zasažena jen okrajově  

Česká republika skončila v přehledu s podílem 0,15 % až na 52. místě. Sluší se nicméně podotknout, že spodní příčky měly velmi podobný podíl až prakticky do konce žebříčku, který obsahovat 150 států. Například sousední Slovensko ale na tom bylo hůře – virus WannaCry tam měl podíl 0,26 %.

V Česku byly přitom infikovány stovky strojů. „Podle našich údajů počet infekcí překonal číslo 620,“ uvedl již dříve na dotaz Novinek Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám