Hlavní obsah

První stopy nebyly správné. Za vyděračským virem WannaCry podle expertů stojí Číňané

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vyděračským virem WannaCry, který v polovině května napadl přes 300 000 počítačů ve více než 150 zemích světa, stojí údajně Číňané. Původně přitom dvě na sobě nezávislé antivirové společnosti uvedly, že stopy vedou do Severní Koreje. Nové vyšetřování bezpečnostních expertů z firmy Flashpoint však nasvědčuje tomu, že první indicie byly chybné, uvedl server BBC.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K takovému závěru došli bezpečnostní experti možná až překvapivě snadno. Ukázalo se totiž, že pouze čínská verze viru WannaCry obsahuje správnou interpunkci a gramatiku napříč celou výzvou o zaplacení výkupného.

Počítačoví piráti tak s největší pravděpodobností pocházeli podle expertů právě z Číny, neboť v ostatních jazykových mutacích byly chyby. Skoro to prý vypadalo, jako kdyby texty kyberzločinců byly z čínštiny pouze přeloženy pomocí nějakého automatického překladače.

Část kódu si jen vypůjčili

Původně se přitom bezpečnostní experti domnívali, že za vyděračským virem stojí hackeři ze Severní Koreje. Dvě antivirové společnosti – Kaspersky Lab a Symantec – totiž nezávisle na sobě zjistily, že část zdrojového kódu tohoto vyděračského viru se velmi podobá některým programům, které jsou používány hackerskou skupinou Lazarus.

O té se již delší dobu spekuluje, že jde o krycí jméno pro skupinu kybernetických expertů, kteří pracují pro Severní Koreu. Tamní režim to však nikdy oficiálně nepotvrdil.

Nyní se však spíše zdá, že kyberzločinci si pro WannaCry pouze vypůjčili část zdrojového kódu od kolegů ze Severní Koreje a že skuteční útočníci pocházejí z Číny. Oficiálně se nicméně k útoku stále ještě nikdo nepřihlásil.

Nejvíce virus zasáhl Rusko

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Nejvíce útočil tento nezvaný návštěvník v Rusku, odkud pochází takřka polovina všech zachycených detekcí (45,07). Je to dáno tím, že především v tamních chudých lokalitách ještě uživatelé hojně používají zastaralý operační systém Windows XP, který byl proti škodlivému kódu WannaCry nejvíce zranitelný.

Druhou a třetí příčku pak zaujaly Ukrajina (11,88 %) a Tchaj-wan (11,55 %). Ostatní státy, které se dostaly v žebříčku nejpostiženějších zemí do první desítky, měly podíl v řádech jednotek procent.

Česká republika skončila v přehledu s podílem 0,15 % až na 52. místě. Sluší se nicméně podotknout, že spodní příčky měly velmi podobný podíl až prakticky do konce žebříčku, který obsahoval 150 států. Například sousední Slovensko však na tom bylo hůře – virus WannaCry tam měl podíl 0,26 %.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám