Hlavní obsah

Počet nakažených tuberkulózou ve světě poprvé poklesl

Ženeva/New York

Ve světě vůbec poprvé poklesl počet lidí nakažených tuberkulózou, oznámila v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO). Generální tajemník OSN Pan Ki-mun upozornil, že i přes tento milník je důvod mít se dál na pozoru před nákazou ohrožující třetinu světové populace.

Foto: Profimedia.cz

Žena nakažená tuberkulózou v indickém Kašmíru

Článek

Nejnovější statistiky také ukazují, že poklesl i počet úmrtí na tuberkulózu a je nejnižší za posledních deset let. Zatímco v roce 2003 zemřelo na nákazu 1,8 miliónu lidí, loni to bylo o 400 tisíc méně.

Obrovský posun zaznamenali v Číně, kde úmrtnost oproti roku 1990 poklesla o téměř 80 procent. Podobný skok se udál i v Brazílii, Keni a Tanzanii.

„Je to velký pokrok, ale důvod k úplné spokojenosti nikoliv,“ komentoval zprávu generální tajemník Pan Ki-mun. „Tuberkulózou se každoročně nakazí mnoho miliónů a příliš mnoho jich umře. Vážně vyzývám k další podpoře prevence a boje proti tuberkulóze, zvláště u nejchudších lidí na světě,“ poznamenal.

Podle WHO na to pro příští rok chybí miliarda dolarů a dalším problémem je odolnost některých druhů onemocnění vůči současným lékům, pročež je třeba vyvinout nové. K tomu jsou třeba další peníze.

Tuberkulóza
Nemoc způsobuje bakterie Mycobacterium tuberculosis, říká se jí také Kochův bacil podle jejího objevitele Roberta Kocha, který jej v roce 1882 jako první izoloval. Nemoc mohou způsobit i jiné bakterie tohoto druhu, např. Mycobacterium bovis.
Nejčastěji se projevuje plicní formou, může ale postihnout i kůži nebo kosti. Mezi nejčastější příznaky patří malátnost, zvýšená teplota, kašel, který může vzácně doprovázet chrlení krve. První fáze nemoci může proběhnout i bezpříznakově.
Nemoc se léčí v několika fázích směsí medikamentů, které brání množení bakterií. Léčba trvá několik týdnů, i pak se však nemocný dále pozoruje.
Tuberkulóza každoročně ohrožuje třetinu světové populace, i když jen menší zlomek se jí nakazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám