Hlavní obsah

Po povodních na západě Německa vzniklo tolik odpadu jako normálně za 40 let

Bad Neuenahr-Ahrweiler

Po letních záplavách, které zpustošily části západního Německa a připravily o život bezmála 200 lidí, bylo jen v nejhůře postiženém okrese Ahrweiler odklizeno více než 300 000 tun suti a odpadu. Odpovídá to množství, které by zde za normálních okolností vznikalo 40 let. Informovala o tom v neděli agentura DPA s odvoláním na místní úřady.

Foto: Bram Janssen, ČTK/AP

Vyčerpaní lidé uprostřed odpadu a sutin v německém městě Bad Neuenahr-Ahrweiler. Po opadnutí vody se uklízí. Snímek je z letošního července.

Článek

Správa okresu Ahrweiler ve spolkové zemi Porýní-Falc dále uvedla, že svoz odpadu vzniklého záplavami si vyžádal 22 000 jízd nákladních vozů. Na jedné ze skládek, kam byla navezena asi polovina odpadu z okresu, vznikla hromada několik stovek metrů dlouhá a 20 metrů vysoká.

„Pravý rozměr tragédie je patrný, teprve když si uvědomíte, že mnoho dotčených lidí bylo nuceno vyhodit nejen odpad, ale i veškerý svůj majetek,“ citovala agentura AP poslance zemského sněmu za okres Ahrweiler Horsta Giese. Politik doplnil, že věci jako rodinná alba nebo dětské malůvky nejde nahradit.

Německo dá na obnovu po povodních deset miliard eur

Evropa

Přívalové deště a mohutné záplavy zasáhly v polovině července převážně německé spolkové země Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko. Celkově si záplavy na západě Německa vyžádaly přes 190 životů, dalších asi 40 lidí zemřelo v sousední Belgii, kde voda zaplavila jihovýchod země.

Velká voda způsobila rozsáhlé škody také v Nizozemsku, Lucembursku či Švýcarsku. Záplavy gradovaly ve dnech 14. a 15. července a o několik dní později zasáhly i východ Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám