Hlavní obsah

Po celé Evropě se prodávaly "recyklované" zkažené sýry s červy

ŘÍM

Za poslední dva roky bylo "recyklováno" 11 tisíc tun zkaženého či prošlého sýra, jehož se zbavili italští, ale také evropští výrobci. Recyklovaný zkažený sýr se použil v nových sýrových produktech, informuje v pátečním vydání italský deník La Repubblica.

Článek

Čtyřicítka velkých podniků z Itálie, ale také Británie, Německa a Rakouska, zkažené či prošlé sýry nezlikvidovala, ale odprodala je čtyřem společnostem, v jejichž čele stojí sicilský podnikatel. Tři z nich sídlí v Itálii a jedna v Německu.

Zkažený sýr, v němž někdy byli dokonce i červi, myší bobky nebo zbytky plastikového obalu a inkoust z etiket, byl "recyklován", připojen ke směsi, z níž se pak vyráběla mozzarella, gorgonzola a tavené sýry prodávané v mnoha zemích Evropy.

V českých obchodech se sýry této značky neprodávaly, firma Galbani nemá v ČR obchodní zastoupení. "Do této chvíle jsem žádnou informaci, že by se tyto sýry u nás prodávaly přes evropský varovný systém nezaznamenali,“ řekl Novinkám mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Firmy na zkažených sýrech vydělaly stamilióny

Také některé podniky, které se zbavily neprodejných produktů, tuto recyklovanou hmotu zpětně vykupovaly. La Repubblica na základě zprávy vyšetřovatelů napsala, že šlo především o značku Galbani, což je hlavní italský vývozce sýrů. Byli hlavními dodavateli i zákazníky, napsal deník.

Za poslední dva roky tak bylo "recyklováno" 11 tisíc tun sýra a čtyři podniky, které se na něm podílely, vydělaly na deset miliónů eur (250 miliónů Kč).

Prodej nových produktů vyrobených ze starých znamenal zisky ve výši stamiliónů eur, uvedla La Repubblica. Vyšetřování trvalo dva roky a policie zatkla tři lidi. Vyšetřováno je celkem více než deset lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám