Hlavní obsah

Pilot Lubitz měl doma zničenou neschopenku na den havárie

Düsseldorf
Aktualizováno

Němečtí vyšetřovatelé našli v bytě pilota Andrease Lubitze zničenou neschopenku, která platila i v den, kdy Airbus A320 společnosti Germanwings havaroval ve francouzských Alpách. V pátek to oznámila düsseldorfská prokuratura.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz na snímku z roku 2009

Článek

„Byly zajištěny dokumenty lékařského obsahu, které naznačují existující nemoc a náležitou léčbu,“ prohlásil státní zástupce Ralf Herrenbrück.

„Okolnost, že mezi jiným byla nalezena roztrhaná aktuální neschopenka ze dne činu, podpírá předběžné závěry, že zesnulý tajil před svým zaměstnavatelem svou nemoc,” dodal prokurátor.

Herrenbrück nespecifikoval, o jakou nemoc jde. Ověřování nových zjištění podle něj několik dní potrvá.

Vyšetřovatelé ve čtvrtek prohledali dům v Montabauru, kde Lubitz žil s rodiči, i byt v Düsseldorfu, kde rovněž pobýval. K druhé prohlídce Herrenbrück řekl: „Nenašel se dopis na rozloučenou nebo vysvětlující dopis. Málo toho ukazovalo na politické nebo náboženské pozadí.”

List Bild v pátek napsal, že se Lubitz dříve rok a půl léčil s depresemi. [celá zpráva]

Vedení aerolinií Lufthansa přiznalo, že Lubitz v roce 2009 musel přerušit výcvik, neuvedlo však proč. Později však prošel všemi pilotními zkouškami včetně psychotestů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve francouzském Le Vernetu vznikl památník obětem leteckého neštěstíVideo: Reuters

Airbus A320 na cestě ze Španělska do Německa havaroval v úterý v horách na jihu Francie. Lubitz v té době seděl v pilotní kabině sám.

Podle francouzské prokuratury navedl stroj k zemi úmyslně. Využil nepřítomnosti kapitána v kokpitu, zpět už ho nepustil, přestal komunikovat s letovými kontrolory a ručně nastavil klesání.

Zemřelo všech 150 lidí na palubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám