Hlavní obsah

Lubitz poslal airbus do výšky 30 metrů, kapitán chtěl dveře rozbít sekyrou

• Aktualizováno

Tvrzení francouzské prokuratury, že druhý pilot zříceného airbusu společnosti Germanwings se strojem narazil úmyslně, potvrzují nová zjištění. Podle serveru Flightradar24 naznačují záznamy z transpondéru letadla, že nastavený autopilot byl přeprogramován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohledávání místa havárie Airbusu A320Video: Reuters

 
Článek

Data z transpondéru vysílajícího rádiový signál ukazují, že někdo v kokpitu změnil nastavení výšky z 38 000 stop (zhruba 11,5 kilometru) na pouhých 100 stop. To je 30 metrů nad zemí. Stroj se přitom blížil k vysokým horám a Lubitz seděl v kabině sám.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ti, Právo

Výška a let airbusu před katastrofou

O nepochybném pilotově záměru „úmyslně zničit letadlo“ hovořil ve čtvrtek francouzský prokurátor  Brice Robin.

Podle něj zvukový záznam z kabiny prokazuje, že kapitán z kokpitu odešel, načež ho už Lubitz zpátky nepustil a přestal komunikovat s kontrolní věží. Ve stejnou chvíli začal stroj strmě klesat, přičemž Lubitz byl naživu a při vědomí. Po celou dobu je na záznamu slyšet pilotův dech, jehož frekvence se nijak neproměnila.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz během půlmaratónu v roce 2009

Kapitán se marně snažil dostat dovnitř. „Ten člověk venku lehce klepe na dveře, ale nikdo se neozývá. A pak udeří na dveře silněji, ale pořád žádná odpověď. Až do konce nikdo nezareagoval,“ popsal zdroj blízký vyšetřování listu The New York Times. [celá zpráva]

Podle sousedů pocházel Lubitz ze slušné rodinyVideo: Novinky/Reuters

Podle páteční zprávy německého deníku Bild se kapitán dokonce snažil dveře rozbít sekyrou, která se nacházela na palubě.

Airbus narazil do horského úbočí rychlostí 700 km/h. Nikdo nepřežil. Podle francouzských úřadů potrvá sběr ostatků a trosek a jejich identifikace dlouho, možná měsíce.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Trosky Airbusu A320 ve francouzských Alpách nedaleko městečka Seyne-les-Alpes

Vyšetřování pokračuje, pomoci s ním mají také experti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), uvedla CNN. O motivu pilota se spekuluje, podle posledních zpráv německých médií mohl být příčinou rozchod Lubitze s přítelkyní. Policie zkoumá počítač, který odnesla z domu, v němž  žil s rodiči. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám