Hlavní obsah

Petrohradští lékaři zachránili dítěti život, nakazili ho ale HIV

– Petrohrad

Petrohradští lékaři sice naléhavou operací zachránili dítě v ohrožení života, avšak během zákroku podali malé pacientce krev obsahující virus HIV, způsobující smrtelnou nemoc AIDS. Oznámila to v pondělí prokuratura v druhém největším ruském městě.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV

Článek

Malá Daniella, které je teprve 16 měsíců, se v petrohradské nemocnici číslo pět původně ocitla s podezřením na střevní chřipku. Když se její stav zhoršoval, rodiče požadovali vyšetření na rentgenu. Snímek odhalil ve střevech šest magnetů, které dívka spolkla při hře se stavebnicí. Důsledkem byl zánět pobřišnice, který děvče dovedl na hranici života a smrti. Následovala operace a transfuze.

Podle prokuratury se však Danielle dostalo krve od HIV pozitivního dárce, který si sám nebyl svého stavu vědom. Laboratoř nemocnice, která vzorek darované krve analyzovala a našla v něm HIV, zaslala své varování do nemocnice elektronickou poštou. Mail si však nikdo nepřečetl a zdravotníci krev použili. Na chybu se přišlo až po dvou dnech.

"Dítě bude muset podstoupit dlouhou protivirovou léčbu, která ještě zhorší i tak vážný zdravotní stav dítěte," předpověděla prokuratura.

Sama nemocnice se odmítla k případu vyjádřit.

"Nakažení dítěte virem HIV není téma pro noviny," řekla primářka kliniky listu Komsomolskaja pravda.

V Rusku podle agentury AFP dochází každým rokem ke dvěma až čtyřem podobným případům při transfuzích. V roce 2010 byl virus HIV zjištěn u zhruba 1700 dárců. Podle údajů OSN je v Rusku nakaženo virem HIV 1,2 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám