Hlavní obsah

Pět zemí NATO nám poskytne zbraně, tvrdí Ukrajina, čtyři to popřely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina získá od pěti států NATO vojenské poradce a zbraně na boj proti separatistům na východě země. Pomoc jí pošlou USA, Polsko, Norsko, Itálie a Francie. To řekl v neděli poradce ukrajinského prezdienta Jurij Lucenko. S výjimkou Francie ale všechny země popřely, že by Ukrajině takto chtěly pomoci.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ukrajinský dobrovolník

Článek

Pomoc v podobě zbraní a expertů představitelé států podle Lucenka dohodli už v pátek na summitu NATO.

Zástupci USA, Itálie, Norska a Polska, jejichž země měly být spolu s Francií zmíněnými dodavateli, ale ihned poté, co Lucenko zpávu zveřejnil na svém Facebooku, jeho slova popřeli.

"Tato zpráva je nepravdivá. Itálie spolu s dalšími zeměmi EU a NATO připravuje pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci, která není určena k zabíjení, do níž patří neprůstřelné vesty či helmy," řekl Reuters nejmenovaný činitel italského ministerstva obrany. Podle nejmenovaného amerického představitele neučinily USA Kyjevu žádnou nabídku "pomoci určené k zabíjení". Podobně se vyjádřili také zástupci Varšavy a Osla.

Pomoc striktně odmítlo Německo

NATO jako celek zbraně Ukrajině nedodá, protože země není jejím členem, nestaví se ale proti tomu, aby to udělaly jednotlivé členské státy. Například Německo ale dodávky zbraní Kyjevu odmítlo.

Již dříve, když ještě nebyla známa povaha této možné vojenské pomoci, ani názvy konkrétních států, které ji Ukrajině poskytnou, reagovalo Rusko se znepokojením a požadovalo po NATO mimo jiné vysvětlení, proti komu mají být tyto zbraně použity, připomněla DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám