Hlavní obsah

Peníze na pomoc Pákistánu šly spiklencům, kteří plánovali útoky na letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Část peněz, která měla jít do Pákistánu na pomoc obětem zemětřesení, byla zřejmě použita na podporu teroristické skupiny, jež plánovala zničit několik letadel mířících do USA a zabít při tom tisíce nevinných cestujících. Jsou o tom podle středeční zprávy CNN přesvědčeni britští vyšetřovatelé. Sledovali totiž toky peněz, přicházející na účty zadržených.

Článek

Z britského šetření vyplývá, že peníze pro spiklence získávala charitativní organizace Džamát Davat, která prý podporovala i další militantní islamisty. Peníze však neposlala obětem do Pákistánu, ale na konta podezřelých. 

Mluvčí charitativní organizace to popírá. Američtí a britští vyšetřovatelé však tvrdí, že peníze dostali od této organizace a ne z účtů v Pákistánu, jak bylo původně uvedeno.

Také Pákistán popřel, že by humanitární pomoc mohla být zneužita na podporu teroristického spiknutí.

Lord Nasir Ahmed, který má vůdčí postavení mezi britskými Pákistánci, uvedl, že nejméně čtyři z podezřelých cestovali do Pákistánu. Svým rodinám řekli, že jedou pomoci obětem zemětřesení. 

Džamát Davat poskytuje pomoc obětem zemětřesení z 8. října loňského roku, při němž zahynulo přes 73 tisíc lidí. Spravuje i několik táborů. Organizace je nástupníkem skupiny Laškar Tajba, která byla považovaná za teroristickou v USA, Pákistánu a Indii.

Spojení na al-Kajdá

Ve středu pákistánští představitelé potvrdili vazby spiklenců na al-Kajdá.

K odhalení spiklenců vedl právě zásah pákistánské policie, která zadržela pět Pákistánců a dva Brity. Při výslechu se dozvěděla bližší informace o plánu na zničení letadel. [celá zpráva] Následně podnikl Scotland Yard velký zátah. [celá zpráva]

Pákistán ve středu potvrdil,  že jeden ze zadržených, Rašid Rauf, je bratrem Tayida Raufa zadrženého v Anglii při razii v noci na 10. srpna. Rašid Rauf byl zadržen, když přecházel afghánsko-pákistánskou hranici. Právě on měl zprostředkovávat kontakt s al-Kajdá. Podle Pákistánu ale Rauf nemá nic co dočinění s charitou, i když pro ni pracuje jeho otec.

Pákistán nebude bránit vydání lidí, kteří jsou podezřelí, že se na plánu podíleli, zatím však žádnou žádnost o vydání nedostal.

Reklama

Související články

Británie má nejvyšší stupeň ohrožení

Na britských letištích včetně největšího letiště Heathrow ve čtvrtek večer přetrvávají nejpřísnější možná bezpečnostní opatření poté, co britská policie...

Výběr článků

Načítám