Hlavní obsah

Plán útoku na letadla prý odhalil britský tajný agent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/NEW YORK

Odhalit přípravy teroristického útoku na letadla z Británie do USA se podařilo díky britskému tajnému agentovi, který se vmísil mezi skupinu chystající akci a o plánu informoval výzvědné služby. Informovala o tom CNN. Podle expertů na terorismus útoky pravděpodobně nepřipravovali pachatelé z teroristické sítě al-Kajdá. Británie zmrazila konta devatenácti zatčeným a zveřejnila jejich totožnost.

Článek

Podle CNN radikálové v době, kdy je zadržela britská policie, ještě neměli letenky na konkrétní spoje. Snažili se vyhledat lety do měst ve stejný čas. Dva podezřelí prý nedávno cestovali do Pákistánu a později odtud dostali peníze.

V souvislosti s plánovanými útoky zadržely bezpedčnostní složky v Pákistánu celkem sedm osob, z toho dva Brity pákistánského původu. "Jsou to Britové. Byli zatčeni před osmi až deseti dny. Jeden je z Karáčí a druhý z Láhauru," řekl o dvou zadržených vládní úředník, který si nepřál být jmenován. Právě zadržení Britové prý poskytli informace o plánovaných útocích.

Mezi zadrženými i zaměstnanec Heathrow

Mezi 24 osobami, které v noci na čtvrtek zatkla britská policie, je údajně pracovník muslimské charitativní organizace a také zaměstnanec londýnského letiště Heathrow, který měl neomezený přístup do veškerých prostor. Podezřelí prý byli v Británii sledováni od loňského prosince. Do příprav útoku bylo údajně zapojeno 50 lidí.

Všechno jsou to britové s pákistánskými kořeny. Tato země také Británii na nebezpečí upozornila. Zatkla dva Brity, kteří při výslechu dali vyšetřovatelům informace o chystaných útocích.

Nová generace útočníků

Německý magazín Der Spiegel na svých internetových stránkách zveřejnil názory expertů na terorismus, kteří pochybují o tom, že by plány hromadného útoku na letadla vypracovávali "staré kádry" al-Kajdá v čele s Usámou bin Ládinem.

"O to je ale situace horší, že zřejmě jde o mladé atentátníky z Evropy, kteří se zradikalizovali tak rychle a nečekaně, že si toho nikdo nevšiml," napsal německo-jordánský expert na al-Kajdá Yassin Musharbash.

Americký ministr vnitra Michael Chertoff přitom ve čtvrtek tvrdil, že vše nasvědčuje tomu, že útoky má na svědomí právě al-Kajdá.

Letadla, na která měly být spáchány útoky, mířila z Londýna do USA.

Také izraelský odborník na terorismus Reuven Paz se domnívá, že v Londýně zadržení sebevražední rádoby-atentátníci patří k "nové generaci hledačů svaté války", kteří se etablovali na vraždě režiséra Thea van Gogha v Nizozemsku a teroristických útocích předloni v Madridu a loni v Londýně.

"Jde o islamisty s jen malým islamistickým vzděláním, ale zato s velkou motivací pro svatou válku v podobě terorismu. Nečekali na to, až je al-Kajdá zrekrutuje, ale zorganizovali akci sami, jen v rámcovém souladu se strategií al-Kajdá," říká Paz.

Británie zmrazila zatčeným konta

Velká Británie mezitím oznámila zmrazení kont 19 z 24 dosud zatčených osob, podezřelých z přípravy hromadného teroristického útoku na transatlantické lety. Současně s tím zveřejnila jména oněch 19 osob.

O zmrazení informavala centrální banka, finanční ústavy jsou nyní povinny konta vyhledat a zablokovat.

Podezřelé peněžní transakce

Podle deníku The Guardian již britská bezpečnost určitou dobu sledovala pohyby na kontech podezřelých. Objevila přitom, že na některá z nich nedávno přišly nebývale velké obnosy, jež několikanásobně převyšovaly běžné příjmy podezřelých.

Z toho vyplývá, že skupina v Británii nebyla osamocená, což ostatně potvrzuje i šifrovaný příkaz k zahájení akce, který skupina dostala od kontaktních osob z Pákistánu. Britské nebo americké tajné služby však vzkaz zachytily a rozluštily; když zjistily, že text zní Udeřte nyní, skupinu pozatýkaly.

Zatčení, jimž Bank of England zmrazila konta:
jménodatum narození
ALI, Abdula10/10/1980
ALI, Cossor04/12/1982
ALI, Shazad11/06/1979
HUSSAIN, Nabeel10/03/1984
HUSSAIN, Tanvir21/02/1981
HUSSAIN, Umair09/10/1981
ISLAM, Umar23/04/1978
KAYANI, Waseem28/04/1977
KHAN, Assan24/10/1984
KHAN, Waheed18/05/1981
KHATIB, Osman07/12/1986
PATEL, Abdul17/04/1989
RAUF, Tayib26/04/1984
SADDIQUE, Muhammed23/04/1982
SARWAR, Assad24/05/1980
SAVANT, Ibrahim19/12/1980
TARIQ, Amin07/06/1983
UDDIN, Shami22/11/1970
ZAMAN, Waheed27/05/1984
zdroj: Bank of England

Reklama

Související články

Británie má nejvyšší stupeň ohrožení

Na britských letištích včetně největšího letiště Heathrow ve čtvrtek večer přetrvávají nejpřísnější možná bezpečnostní opatření poté, co britská policie...

Výběr článků

Načítám