Hlavní obsah

Pellegriniho vláda žádá parlament o důvěru

– Bratislava
Právo, ivi

V Bratislavě byla v pátek zahájena schůze parlamentu, na níž nová slovenská vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr-sociální demokracie) žádá poslance o vyslovení důvěry. Předložené programové prohlášení nové vlády je shodné s tím, které před dvěma lety předložila vláda Roberta Fica.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Slovenský premiér Peter Pellegrini

Článek

Pellegrini to odůvodnil tím, že novou vládu sestavily stejné strany jako Ficův kabinet (Směr, Slovenská národní strana a strana Most-Híd). „My chceme toto programové prohlášení naplnit až do konce,“ řekl Pellegrini.

Poslanci v úvodu schůze neschválili návrh předsedy opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče na doplnění programu schůze o zprávu, kdy byl Úřad vlády informovaný tajnou službou o nebezpečí působení italské mafie na východním Slovensku. O působení kalábrijské mafie ´Ndrangheta na východním Slovensku o jejím propojení na politické špičky psal zavražděný novinář Ján Kuciak.

Po vraždě novináře a jeho přítelkyně vypukla na Slovensku politická krize. Před týdnem podala Ficova vláda demisi a prezident Andrej Kiska jmenoval novou vládu tento čtvrtek. V ulicích slovenských měst se mezitím konaly protestní shromáždění za účasti desetitisíců lidí.

Pellegrini se kvůli hlasování o důvěře neúčastní druhého dne summitu EU, kde byl ve čtvrtek. V pátek ho na něm zastupuje český premiér Andrej Babiš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám