Hlavní obsah

Parlamentní přestávka vynucená Johnsonem je nezákonná, rozhodl skotský soud

Edinburgh
Aktualizováno

Přestávka v zasedání britského parlamentu, o níž požádal britskou panovnici Alžbětu II. ministerský předseda Boris Johnson, je nezákonná. Tak zní verdikt skotského odvolacího soudu, napsala agentura DPA. Britská vláda se proti rozhodnutí soudu chce odvolat u nejvyššího soudu. Případ by se měl projednat příští úterý.

Foto: Phil Noble, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Jsme zklamáni dnešním rozhodnutím a podáme odvolání,“ uvedl v prohlášení úřad premiéra. „Všichni tři soudci skotského nejvyššího odvolacího soudu ukončení zasedání označili za nezákonné," uvedla na Twitteru poslankyně Skotské národní strany (SNP) Joanna Cherryová. „Domníváme se, že následkem tohoto rozhodnutí je, že zasedání parlamentu již není přerušeno,“ uvedl právní zástupce stěžovatelů Jolyon Maugham.

Na soud v Edinburghu se obrátilo 75 poslanců. Tvrdí, že premiér Johnson chce nucené pauzy využít, aby omezil možnost parlamentu zasahovat do brexitu. Do termínu odchodu Británie z EU zbývá 50 dní. Podobné žaloby odpůrců přestávky byly podány u soudů v severoirském Belfastu a Londýně.

Soud nižší instance před týdnem ale rozhodl, že vynucená přestávka několik týdnů před termínem odchodu Británie z EU je v souladu se zákonem. Soudce Raymond Doherty tehdy řekl, že jde o problém politický a nikoli o záležitost justice.

Proti tomuto rozsudku se ale stěžovatelé také odvolali k nejvyššímu soudu. Nejvyšší britský soud se tak bude zabývat oběma případy 17. září.

Za běžné situace je přerušení práce parlamentu rutinní součástí britského politického systému. Pobouření ovšem vyvolalo načasování tohoto kroku. Neobvyklá je rovněž délka přestávky, podle agentury Reuters v posledních letech takovéto pauzy trvaly od pěti do 20 dní. Aktuální pauza bude dlouhá pět týdnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám